المپیک ۲۰۲۰ با نشان تجاری توکیو ۲۰۲۰، یک رویداد چند ورزشی بینالمللی است که از ۲۳ ژوئیه تا ۸ اوت ۲۰۲۱ در توکیو، ژاپن، با آغاز برخی رویدادهای مقدماتی از ۲۱ ژوئیه، برگزار شد.
توکیو طی ۱۲۵مین نشست کمیتهٔ بینالمللی المپیک در بوئنوسآیرس، در ۷ سپتامبر ۲۰۱۳ به عنوان شهر میزبان انتخاب شد. در ابتدا قرار بود این بازیها از ۲۴ ژوئیه تا ۹ اوت ۲۰۲۰ برگزار شود، اما در مارس ۲۰۲۰ به دلیل دنیاگیری کووید -۱۹ به تعویق افتاد و بازیها نیز بدون تماشاچی برگزار گردید.
علیرغم این که برگزاری بازیها برای سال ۲۰۲۱ برنامهریزی مجدد شد، اما این رویداد نام توکیو ۲۰۲۰ را برای اهداف بازاریابی و برند تجاری حفظ کرد.
این نخستین بار است که بازیهای المپیک به جای لغو به تعویق میافتد و برنامهریزی مجدد میشود. بازیهای پارالمپیک تابستانی ۲۰۲۰ بین ۱۶ اوت و ۵ سپتامبر ۲۰۲۱، ۱۶ روز پس از اتمام المپیک برگزار شد.
توکیو قرار بود بازیهای المپیک تابستانی ۱۹۴۴ را میزبانی کند، اما در سال ۱۹۳۸ به دلیل جنگ دوم چین و ژاپن از مسابقات خارج شد. توکیو نخستین شهر آسیا است که بازیهای تابستانی را دو بار برگزار میکند.
بازیهای ۲۰۲۰ پس از المپیک زمستانی ۲۰۱۸ در پیونگچانگ، کره جنوبی و قبل از بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ در پکن، چین، دومین باری از سه دوره المپیک متوالی است که در شرق آسیا برگزار شد.
بازیهای ۲۰۲۰ شاهد معرفی مسابقات جدیدی از جمله بسکتبال ۳ نفره و BMX آزاد و بازگشت دوچرخهسواری مدیسون، بیس بال، و سافتبال بود.
طبق سیاستهای جدید کمیتهٔ بینالمللی المپیک که به کمیته برگزاری میزبان اجازه میدهد تا ورزشهای جدیدی را به برنامهٔ المپیک برای تقویت مسابقات اصلی دائمی اضافه کند، در این بازیها کاراته، سنگنوردی، موجسواری، و اسکیتبوردینگ اولین بازیهای المپیک خود را انجام دادند.
در مطلب همه چیز درباره المپیک: از ریشه یونانی بازیهای المپیک تا افسانهی پیدایش آن مطالب کاملتری را درباره المپیک و تاریخچه آن خواهید خواند.
انتخاب توکیو به عنوان میزبان
در تاریخ ۷ سپتامبر ۲۰۱۳، در جشنواره صد و بیست و پنجم کمیته بینالمللی المپیک که در بوینسآیرس آرژانتین برگزار شد، شهر میزبان این بازیهای بزرگ مشخص شد.
سه شهر شگفتانگیز، یعنی استانبول در ترکیه، مادرید در اسپانیا و توکیو در ژاپن، بهعنوان نامزدهای نهایی معرفی شدند. در رأیگیری اولیه، استانبول و مادرید هرکدام ۲۶ رأی و توکیو ۴۲ رأی کسب کردند.
بهخاطر تساوی این دو شهر، یک رأیگیری حذفی برگزار شد که نتیجهاش به این صورت بود: استانبول ۴۹ و مادرید ۴۵ رأی گرفتند و اینگونه مادرید از رقابت کنارهگیری کرد.
در دور بعدی رأیگیری، استانبول ۳۶ رأی و توکیو ۶۰ رأی به دست آوردند و در نهایت توکیو به عنوان میزبان المپیک ۲۰۲۰ برگزیده شد.
بازیهای المپیک ۲۰۲۰
بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۲۰ (انگلیسی: ۲۰۲۰ Summer Olympics opening ceremony) چهارمین بازیهای المپیک است که پس از توکیو ۱۹۶۴ (تابستان)، ساپورو ۱۹۷۲ (زمستان) و ناگانو ۱۹۹۸ (زمستان) در ژاپن برگزار شد.
در بازیهای المپیک تابستانی و پارالمپیک ۲۰۲۰، حدود ۱۱ هزار و ۹۰ ورزشکار در توکیو گرد هم میآیند. طبق اعلام کمیتهی بینالمللی المپیک، در این دوره از رقابتها، بانوان و آقایان به طور مساوی حضور دارند.
در این رقابتها ایران موفق به کسب سهمیههای المپیک در رشتههای تیمی بسکتبال و هندبال و همچنین در رشتههای انفرادی مانند دوی ۱۰۰ متر، پرتاب دیسک، تیراندازی، کشتی و… شده است.
علاوه بر این، تعدادی سهمیهی پارالمپیک در رشتههای تیراندازی، وزنهبرداری، تیراندازی با کمان، جودو، والیبال نشسته، پاراتکواندو، پاراکانو، فوتبال پنج نفره و… برای ایران کسب شده است.
این رقابتها شامل ۳۳ رشته ورزشی و ۳۲ فدراسیون بینالمللی بود و برای برگزاری بازیهای المپیک، ۴۲ مجموعه ورزشی در نظر گرفته شده بود.
در مجموع، ۳۳۹ رویداد برای این رشتههای ورزشی برگزار شد که از این تعداد، ۱۸ رویداد مختلط و آزاد بودند. همچنین، ۲۰۵ کمیته ملی المپیک و یک تیم پناهندگان از طرف کمیته بینالمللی المپیک در این رقابتها حضور داشت.
در المپیک توکیو ۲۰۲۰، پنج ورزش جدید به این مجموعه اضافه شد که شامل: کاراته، اسکیتبورد، سنگنوردی، سافتبال/بیسبال و موجسواری.
تقریباً ۱۱هزار ورزشکار در بازیهای المپیک توکیو ۲۰۲۰ شرکت میکنند. از این تعداد، بیش از ۱۸۰۰ ورزشکار از ۱۸۶ کمیته ملی المپیک، بورس المپیک همبستگی توکیو ۲۰۲۰ را دریافت کردهاند.
همچنین، ۲۹ ورزشکار در تیم پناهندگان کمیته بینالمللی المپیک حضور دارند و زیر پرچم المپیک در رقابتها شرکت میکنند.
افتتاحیه المپیک تابستانی ۲۰۲۰
مراسم افتتاحیه المپیک تابستانی ۲۰۲۰ در تاریخ ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱ و در ورزشگاه ملی ژاپن در توکیو برگزار شد. این رویداد مهم با وجود تأخیر ناشی از دنیاگیری کووید-۱۹، با حضور امپراتور ژاپن و جمعی از تماشاچیان انتخابی برگزار گردید.
افتتاحیه شامل خوشامدگویی، رژه تیمهای ورزشی از کشورهای مختلف و نمایشهای هنری زیبا بود که فرهنگ و تاریخ غنی ژاپن را به تصویر کشید.
همچنین، به یاد ۱۲۵ مین سالگرد بازیهای المپیک تابستانی ۱۸۹۶ نیز اشاره شد. این مراسم نه تنها دیدنی بود، بلکه نشاندهنده روحیه همبستگی و همکاری در دنیای ورزش بود.
دوران برگزاری رقابتها نیز به تنهایی زیر سایه شیوع ویروس کرونا قرار گرفت، اما با تدابیر امنیتی و بهداشتی دقیق، ورزشکاران از سراسر جهان به توکیو رسیدند تا در این مسابقات شرکت کنند.
آتش الماس المپیک در این رویداد روشن شد و نمادی از امید و عزم مشترک برای پیشرفت و پیروزی بود. ورزشکاران با شجاعت و پشتکار به عرصه رقابتها پا گذاشتند.
در این مراسم کاروان ورزشکاران کشورهای مختلف با پرچم خود رژه رفتند. همچنین در رژه کاروان این دوره از رقابتها برخلاف المپیکهای پیشین، هر کاروان دو پرچمدار دارد که در راستای شعار برابر جنسیتی مسابقات و رعایت پروتکلها یک زن و یک مرد از هر کشور پرچمدار بودند.
همچنین این دوره از رقابتهای المپیک با سهم بالا ۴۹ درصدی بانوان در کاروان کشورها، بیشترین سهم مشارکت زنان در تاریخ المپیک را دارد.
اسامی افراد ایرانی که در مراسم افتتاحیه رژه رفتند، به شرح زیر بود:
ورزشکاران:
- ۱۲ ملی پوش بسکتبال ایران
- هانیه رستمیان و نجمه خدمتی از تیراندازی
- میرهاشم حسینی و ناهید کیانی از تکواندو
- دانیال شه بخش و شاهین موسوی از بوکس
- نازنین ملایی از قایقرانی
- ثریا آقایی از بدمینتون
اعضای کادر:
- نصرالله سجادی سرپرست کاروان ایران در المپیک توکیو
- الهام هاشمی سرمربی تیراندازی و مهرو کمرانی سرمربی تکواندو زنان
- افشین فرزام سرمربی قایقرانی روئینگ
- علیرضا استکی سرمربی بوکس
- جمیل لطف الله نسبی سرمربی تنیس روی میز
زمان و مکان برگزاری المپیک تابستانی ۲۰۲۰
بازیهای المپیک ۲۰۲۰ بهطور رسمی با برگزاری مراسم افتتاحیهی بازیها در استادیوم ملی جدید توکیو (Tokyo National Stadium) در تاریخ سوم مرداد تابستان ۱۳۹۹ (برابر با ۲۴ جولای ۲۰۲۰) آغاز شد.
این بازیها پس از ۱۶ روز رقابت فشرده، در ۱۹ مرداد همان سال (۹ اوت ۲۰۲۰) به پایان رسید. این در حالی بود که مسابقات مقدماتی سافتبال و فوتبال دو روز قبل از آن آغاز شده بود. طی این دوره از رقابتها، ۵۴۰ رویداد در ۳۳ رشتهی مختلف ورزشی برگزار شد.
پس از پایان بازیها و پس از وقفهای دو هفتهای، بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۰ از روز سه شنبه، ۴ شهریور سال ۱۳۹۹ (برابر با ۲۵ اوت ۲۰۲۰) شروع و یک شنبه، ۱۶ شهریور همان سال (برابر با ۶ سپتامبر ۲۰۲۰) تمام شد.
ورزشگاه جدید و ۶۸ هزار نفرهی توکیو که بنای اصلی آن از المپیک ۱۹۶۴ به یادگار مانده است، ورزشگاه اصلی المپیک بود و مراسم افتتاحیه، اختتامیه، فوتبال و دوومیدانی در این ورزشگاه برگزار شد.
بازیهای المپیک در ۹ استان از کشور ژاپن برگزار میشود، اما دو منطقه در قلب توکیو میزبان بیشتر بازیها خواهند بود. منطقهی هریتاج زون (Heritage Zone) که شامل ساختمانهای بازسازیشدهی بازیهای المپیک ۱۹۶۴ است، برای میزبانی این رقابتها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
علاوه بر این، منطقهی خلیج توکیو (Tokyo Bay Zone) با هدف ایجاد «الگویی برای توسعهی شهری نوآورانه» طراحی شده و سالنهای ورزشی این منطقه عمدتاً بر روی سایتهای رها شده و بدون استفاده بنا شدهاند.
محل تقاطع این دو منطقه نیز بهعنوان دهکدهی المپیک در نظر گرفته شده و ورزشکاران در این دهکده مستقر خواهند شد.
سالنهای ورزشی خارج از توکیو نیز شامل ساپورو دوم (Sapporo Dome) در جزیرهی شمالی هوکایدو (Hokkaido) است که میزبان بازیهای فوتبال خواهد بود و ورزشگاه بیسبال فوکوشیما آزوما (Fukushima Azuma Baseball Stadium) در فوکوشیما.
لوگو و شعار المپیک ۲۰۲۰
لوگوی بازیهای المپیاد سی و دوم یک دایرهی شطرنجی زیباست که طراحیاش را هنرمند توکیویی، آسائو توکولو (Asao Tokolo)، به عهده داشته.
کمیتهی بینالمللی المپیک در توضیح این لوگو میگوید: طراحی شطرنجی با رنگ آبی نیلی که رنگی سنتی در ژاپن به حساب میآید، نشاندهندهی ظرافت، دقت و پیچیدگیهای منحصر به فرد ژاپن است. سه شکل متفاوت در الگو نیز نمایانگر تفاوت، برابری و هیجان هستند.
مسوولان برگزاری رقابتهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو، “United By Emotion” یا “حس مشترک” را به عنوان شعار رسمی این رقابتها انتخاب کردند.
مشعل المپیک؛ الهام گرفته از شکوفه گیلاس
مشعل المپیک که الهام گرفته از شکوفههای گیلاس است، نمادی از زیبایی و فرهنگ ژاپن به شمار میآید. همه ما تصاویر زیبای شکوفههای گیلاس را دیدهایم و این گلها بهعنوان نمادی از ژاپن در سراسر دنیا شناخته میشوند. طراحی مشعل المپیک برای مراسم حمل مشعل نیز با الهام از این شکوفهها انجام شده است.
مراسم حمل مشعل المپیک در ماه مارس امسال آغاز شد تا همزمان با فصل شکوفههای گیلاس برگزار شود و در سراسر ژاپن حمل گردد. این مشعل از یک تکه فلز یکپارچه ساخته شده است تا طراحی صیقلی و یکنواختی داشته باشد و برای ساخت بدنه آن از فناوری تولید قطارهای شینکانسن استفاده شده است.
مشعل آلومینیمی به رنگ رز گلد، به شکل ساکورا یا شکوفه گیلاس طراحی شده و از بالا دارای ۵ گلبرگ است که هرکدام شعله خاص خود را تولید میکنند و در مرکز به هم میپیوندند.
این اثر هنری توسط توکوجین یوشیوکا ساخته شده و از آلومینیم بازیافت شده از خانههای موقتی که پس از زلزله بزرگ شرق ژاپن در سال ۲۰۱۱ برپا شده بودند، تولید شده است.
نمادهای زیبای المپیک و پارالمپیک انتخاب که بود؟
دو عروسک دوستداشتنی به نامهای Miraitowa و Someity به عنوان نمادهای المپیک و پارالمپیک ژاپن انتخاب شدهاند. جالب است که این انتخاب توسط ۱۶ هزار و ۷۶۹ کودک و دانشآموزان مدرسههای ابتدایی در سراسر ژاپن انجام شده است!
Miraitowa که مسکات المپیک است با رنگ کلاسیک آبی نیل ژاپنی طراحی شده و Someity مسکات پارالمپیک هم با رنگ صورتی شگفتانگیز شکوفههای گیلاس به نمایش در آمده است.
داستان پشت پرده دستهگلهای المپیک
دستهگلهایی که به برندگان مدالهای المپیک اهدا میشود نهتنها زیبا هستند، بلکه داستانی جذاب هم دارند. هرچند هر ورزشکار آرزوی دریافت مدال را دارد، اما این دستهگلها نیز در کنار مدالها به آنها هدیه داده میشوند. همچون بسیاری از نمادهای خاص المپیک توکیو ۲۰۲۰، این دستهگلها هم معنا و مفهوم عمیقی دارند.
گلهای استفاده شده در این دستهگلها از استانهایی تهیه شده که در سال ۲۰۱۱ تحت تأثیر زلزله و سونامی شدیدی قرار گرفتند. در این دستهگلها، گل آفتابگردان، جنتیانا و لیسیانتوس و مهر سلیمان وجود دارد که از سه استان Fukushima، Miyagi و Iwate جمعآوری شدهاند. این استانها هنوز در تلاشاند تا از آسیبهای زلزله و سونامی بهبود یابند.
به طور کلی، ۵۰۰۰ دستهگل برای برندگان المپیک و پارالمپیک ساخته شده است. این دستهگلها نسخهای زیبا از مسکاتهای بازیها هستند که با رنگ مدالهای ورزشکاران طوری طراحی شدهاند که به رنگهای طلایی، نقرهای و برنزی جلوهگری کنند.
ورزشهای جدید المپیک ۲۰۲۰
بازیهای المپیک ۲۰۲۰ با اضافه شدن پنج رشته ورزشی تازه، شور و نشاط خاصی پیدا کرده است و حالا تعداد رشتهها به ۳۳ رسیده! اسکیتبورد، ورزشهای صعودی، موجسواری و بیسبال/سافتبال و کاراته به خصوص برای دوستان ژاپنیمان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
همچنین تعدادی از رشتههای فعلی مثل قایقرانی کانو و کایاک، بوکس و شمشیربازی نیز تغییراتی داشتهاند و چند سهمیه در این رشتهها جابهجا شده. این تغییرات در راستای ایجاد برابری جنسیتی میان ورزشکاران زن و مرد صورت گرفته که واقعاً خبر خوشایندی است!
ورزشهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو
ورزشهای آبی
- شیرجه (۸ رشته)
- شنا (۳۷ رشته)
- شنای موزون (۲ رشته)
- واترپلو (۲ رشته)
تیراندازی با کمان
- تیراندازی با کمان (۵ رشته)
دو و میدانی
- دو و میدانی (۴۸ رشته)
بدمینتون
- بدمینتون (۵ رشته)
بیسبال و سافتبال
- بیسبال (۱ رشته)
- سافتبال (۱ رشته)
بسکتبال
- بسکتبال (۲ رشته)
- بسکتبال سه نفره (۲ رشته)
بوکس
- بوکس (۱۳ رشته)
قایقرانی
- اسلالوم (۴ رشته)
- اسپرینت (۱۲ رشته)
دوچرخهسواری
- بیاماکس آزاد (۲ رشته)
- بیاماکس رقابتی (۲ رشته)
- کوهستان (۲ رشته)
- جاده (۴ رشته)
- پیست (۱۲ رشته)
سوارکاری
- درساژ (۲ رشته)
- اونتینگ (۲ رشته)
- پرش (۲ رشته)
شمشیربازی
- شمشیربازی (۱۲ رشته)
هاکی روی چمن
- هاکی روی چمن (۲ رشته)
فوتبال
- فوتبال (۲ رشته)
گلف
- گلف (۲ رشته)
ژیمناستیک
- هنری (۱۴ رشته)
- ریتمیک (۲ رشته)
- ترامپولین (۲ رشته)
هندبال
- هندبال (۲ رشته)
جودو
- جودو (۱۵ رشته)
کاراته
- کاراته (۸ رشته)
پنجگانه مدرن
- پنجگانه مدرن (۲ رشته)
روئینگ
- روئینگ (۱۴ رشته)
راگبی ۷ نفره
- راگبی ۷ نفره (۲ رشته)
قایقرانی بادبانی
- قایقرانی بادبانی (۱۰ رشته)
تیراندازی
- تیراندازی (۱۵ رشته)
اسکیتبوردینگ
- اسکیتبوردینگ (۴ رشته)
سنگنوردی
- سنگنوردی (۲ رشته)
موجسواری
- موجسواری (۲ رشته)
تنیس روی میز
- تنیس روی میز (۵ رشته)
تکواندو
- تکواندو (۸ رشته)
تنیس
- تنیس (۵ رشته)
سهگانه
- سهگانه (۳ رشته)
والیبال
- والیبال (۲ رشته)
- والیبال ساحلی (۲ رشته)
وزنهبرداری
- وزنهبرداری (۱۴ رشته)
کشتی
- آزاد (۶ رشته)
- فرنگی (۶ رشته)
ایران در بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۲۰
جمهوری اسلامی ایران، در بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۲۰ که در توکیو کشور ژاپن برگزار شد، شرکت کرد. این کشور از زمان اولین حضور خود در المپیک تابستانی ۱۹۰۰ و همچنین از سال ۱۹۴۸ به بعد، در تمامی دورهها به جز بازیهای المپیک ۱۹۸۰ و ۱۹۸۴، به رقابت پرداخته است.
کاروان ایران در المپیک توکیو با ۶۵ ورزشکار، پس از المپیک ۱۹۷۶ مونترال که ۸۶ ورزشکار داشت، بزرگترین کاروان المپیکی این کشور به شمار میرود و سهمیههای خود را در ۱۷ رشته ورزشی به دست آورده است.
ایران تا کنون در ۱۸ دوره المپیک شرکت کرده که شامل نه دوره قبل از انقلاب و نه دوره بعد از آن میشود. دستاوردهای کاروان ورزشی ایران در این دورهها شامل ۴ مدال طلا قبل از انقلاب و ۲۰ مدال طلا بعد از انقلاب است.
در المپیک توکیو ۲۰۲۰، ایران با کسب ۳ مدال طلا، ۲ نقره و ۲ برنز، مجموعاً ۷ مدال را به دست آورد و این موفقیت، بهترین عملکرد این کشور در زمینه مدالآوری پس از المپیک ۲۰۱۲ لندن محسوب میشود.
کاروان ورزش ایران با ۶۶ ورزشکار شامل ۵۶ ورزشکار در بخش مردان و ۱۰ ورزشکار در بخش بانوان در این دوره بازیها شرکت داشت.
این ورزشکاران در ۱۷ رشته (۱۶ فدراسیون) دوومیدانی، تیراندازی، کشتی آزاد، کشتی فرنگی، دوچرخه سواری، تیروکمان، تکواندو، شمشیربازی، کاراته، بوکس، تنیس روی میز، قایقرانی، وزنه برداری، شنا، بدمینتون، والیبال و بسکتبال در المپیک توکیو شرکت کردند.
ترکیب ۶۶ نفره ورزشکاران ایران برای شرکت در سی و دومین دوره بازیهای المپیک به این شرح است:
دوومیدانی
- پرتاب دیسک: احسان حدادی
- ۱۰۰ متر سرعت: حسن تفتیان
- ۴۰۰ متر بامانع: مهدی پیرجهان
- ۱۰۰ متر سرعت: فرزانه فصیحی
تیراندازی
- ۱۰ متر تفنگ بادی بانوان: نجمه خدمتی
- ۱۰ متر تفنگ بادی بانوان: آرمینا صادقیان
- ۱۰ متر تفنگ بادی بانوان: هانیه رستمیان
- ۵۰ متر تفنگ سه وضعیت زنان: فاطمه کرم زاده
- ۵۰ متر تفنگ سه وضعیت مردان: مهیار صداقت
- ۱۰ متر تپانچه بادی مردان: جواد فروغی
کشتی آزاد
- ۵۷- کیلوگرم: رضا اطری
- ۸۶- کیلوگرم: حسن یزدانی
- ۱۲۵ کیلوگرم: امیرحسین زارع
- ۶۵ کیلوگرم: مرتضی قیاسی
- ۷۴ کیلوگرم: مصطفی حسین خانی
- ۹۷ کیلوگرم: محمد حسین محمدیان
کشتی فرنگی
- ۶۰ کیلوگرم: علیرضا نجاتی
- ۷۷ کیلوگرم: محمد علی گرایی
- ۱۳۰ کیلوگرم: امین میرزازاده
- ۶۷ کیلوگرم: محمدرضا گرایی
- ۹۷ کیلوگرم: محمدهادی ساروی
دوچرخهسواری
- جاده – تایم تریل: سعید صفرزاده
تیروکمان
- ریکرو مردان: میلاد وزیری
تکواندو
- ۵۸- کیلوگرم: آرمین هادی پور
- ۶۸- کیلوگرم: میرهاشم حسینی
- وزن ۵۷- کیلوگرم: ناهید کیانی
شمشیربازی
- اسلحه سابر: مجتبی عابدینی
- اسلحه سابر: علی پاکدامن
- اسلحه سابر: محمد رهبری
- اسلحه سابر: محمد فتوحی
کاراته
- ۶۸+ کیلوگرم: حمیده عباسعلی
- ۸۴+ کیلوگرم: سجاد گنج زاده
- ۵۵- کیلوگرم: سارا بهمنیار
بوکس
- ۵۷ تا ۵۲ کیلوگرم: دانیال شه بخش
- ۷۵ تا ۶۹ کیلوگرم: سید شاهین موسوی
تنیس روی میز
- انفرادی: نیما عالمیان
قایقرانی
- کایاک یک نفره هزار متر مردان: علی آقا میرزایی
- روئینگ تک نفره: نازنین ملایی
وزنهبرداری
- دسته ۱۰۹ کیلوگرم: علی هاشمی
- دسته ۱۰۵+ کیلوگرم: علی داودی
شنا
- ۲۰۰ متر پروانه: متین بالسینی
بدمینتون
- انفرادی: ثریا آقایی
والیبال
- تیمی مردان: سعید معروف
- تیمی مردان: جواد کریمی
- تیمی مردان: سید محمد موسوی
- تیمی مردان: علی اصغر مجرد
- تیمی مردان: مسعود غلامی
- تیمی مردان: امیر غفور
- تیمی مردان: صابر کاظمی
- تیمی مردان: میلاد عبادی پور
- تیمی مردان: میثم صالحی
- تیمی مردان: مرتضی شریفی
- تیمی مردان: مهدی مرندی
- تیمی مردان: آرمان صالحی
بسکتبال
- تیمی مردان: بهنام یخچالی
- تیمی مردان: محمد حسن زاده
- تیمی مردان: آرون گرامی پور
- تیمی مردان: مایک رستم پور
- تیمی مردان: حامد حدادی
- تیمی مردان: صمد نیکخواه بهرامی
- تیمی مردان: محمد جمشیدی
- تیمی مردان: ارسلان کاظمی
- تیمی مردان: محمدسینا واحدی
- تیمی مردان: پویان جلال پور
- تیمی مردان: سعید داورپناه
- تیمی مردان: نوید رضایی فر
مدالهای ورزشکاران ایرانی در المپیک ۲۰۲۰ توکیو:
مدالهای طلا:
- جواد فروغی
- رشته: تیراندازی
- ماده: تپانچه بادی ۱۰ متر مردان
- محمدرضا گرایی
- رشته: کشتی
- ماده: ۶۷ کیلوگرم فرنگی مردان
- سجاد گنجزاده
- رشته: کاراته
- ماده: ۷۵+ کیلوگرم مردان
مدالهای نقره:
- علی داوودی
- رشته: وزنهبرداری
- ماده: ۱۰۹+ کیلوگرم مردان
- حسن یزدانی
- رشته: کشتی
- ماده: ۸۶ کیلوگرم آزاد مردان
مدالهای برنز:
- محمدهادی ساروی
- رشته: کشتی
- ماده: ۹۷ کیلوگرم فرنگی مردان
- امیرحسین زارع
- رشته: کشتی
- ماده: ۱۲۵ کیلوگرم آزاد مردان
اختتامیه المپیک تابستانی ۲۰۲۰
اختتامیه المپیک تابستانی ۲۰۲۰ در تاریخ ۸ اوت ۲۰۲۱، از ساعت ۲۰:۰۰ به وقت استاندارد ژاپن و به مدت تقریباً دو ساعت و نیم در ورزشگاه المپیک توکیو برگزار شد.
این مراسم که به دلیل تأثیرات ناشی از دنیاگیری کووید-۱۹ یک سال به تعویق افتاده بود، به دلیل شرایط خاص، بدون حضور تماشاگران انجام شد و ابعاد آن نسبت به مراسمهای گذشته کاهش یافته بود. ورزشکاران ملزم بودند که ۴۸ ساعت پس از پایان رقابتهای خود، دهکده المپیک را ترک کنند.
در این مراسم، رسوم اختتامیه شامل سخنرانیهای پایانی، رژه ورزشکاران و تحویل پرچم المپیک با یک نمایش هنری ترکیب شد تا فرهنگ و تاریخ کشورهای میزبان کنونی و بعدی، یعنی فرانسه برای المپیک تابستانی ۲۰۲۴ در پاریس، به نمایش گذاشته شود.
موضوع مراسم المپیک “حرکت رو به جلو” بود که به دنیاگیری کووید-۱۹ اشاره داشت و موضوع اختتامیه “جهانهای مشترک ما” نامگذاری شده بود.
بخش عمدهای از این مراسم از پیش ضبط شده بود و برخی قسمتها بهصورت زنده اجرا شدند. مجریهای بخشهای زنده نیز به اصول فاصلهگذاری اجتماعی پایبند بودند. این مراسم شامل یک “لحظه یادبود” نیز بود که با رقصها و سایر اجراهایی که نمایانگر فرهنگ ژاپن بودند، همراه بود.