محسن عباسیفرد گزارشگر تارنمای تحلیلی- خبری ورزش کیو؛ ورزش ایران در المپیک ۲۰۲۴؛ شمشیربازی در پاریس؛ امید به باز شدن طلسم مدال با «شمشیر» در سرزمین خروسها وجود دارد و حتی شمشیربازان نیز میتانند تاریخساز باشند.
شمشیربازی تنها رشته تیمی ورزش ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس است، رشتهای که ورزشکارانش مصمم هستند در پاریس با شکست طلسم مدال، حساب خود با این بازیها را تسویه کنند.
همزمان با آغاز سیوسومین دوره بازیهای المپیک (۵ تا ۲۱ مرداد) ورزش ایران هم وارد این بازیها خواهد شد تا برای هجدهمین بار المپیک را تجربه کند. تجربهای که از سال ۱۹۰۰ با اعزام تنها یک ورزشکار از رشته شمشیربازی به فرانسه شروع شد و تا امروزی ادامه داشته که این رشته تنها سهمیه تیمی کاروان ایران به فرانسه را در اختیار دارد.
در طول یک سال و اندی که فوتبال، بسکتبال، هندبال و والیبال نتوانستند از حضور در میادین انتخابی المپیک به نتیجه برسند، شمشیربازان ایران به صورت فشرده در رقابتهای گزینشی شرکت داشتند و توانستند یکی از هشت سهمیه المپیک را به نام خود بزنند.
بدینترتیب شمشیربازی ایران برای هشتمینبار در بازیهای المپیک شرکت خواهد کرد. اولین حضور نماینده این رشته مربوط به بیش از یک قرن پیش میشود یعنی زمانی که نام «پرشیا» مورد استعمال خارجیان برای کشور ایران بود و مظفرالدینشاه شخص اول مملکت به حساب میآمد. وی «فریدون میرزا ملکم» که پدرش «میرزا ملکمخان ناظمالدوله» مسئولیت سفارت ایران در چند کشور اروپایی را برعهده داشت را برای حضور در المپیک ۱۹۰۰ معرفی کرد. بدین ترتیب «فریدون میرزا ملکم» به عنوان یک دانشجوی ایرانی و اولین المپین از «پرشیا» با لقب «پرنس» راهی فرانسه شد و در رقابتهای شمشیربازی اسلحه اپه با حریفانش به رقابت پرداخت.
«پرنس»؛ اولین المپین اعزامی ایران به بازیهای المپیک؛ وی در مسابقات شمشیربازی اسلحه اپه شرکت داشت.
آخرین حضور شمشیربازی در المپیک هم مربوط به چهار سال پیش میشود، یعنی زمانی که بازیهای المپیک با تدابیر شدید کرونایی به میزبانی توکیو برگزار شد و شمشیربازی ایران با سهمیهای که برای نخستینبار در بخش تیمی به دست آورده بود، در آن بازیها شرکت کرد.
حالا شمشیربازی ایران که برای دومین بار سهمیه تیمی المپیک را از آن خود کرده مهیای هشتمین حضور در بازیهای المپیک میشود در حالی که هیچ یک از ادوار گذشته به مدال و سکوی بازیها برای ورزشکاران این رشته ختم نشده است. البته مجتبی عابدینی در المپیک ۲۰۱۶ ریو تا یک قدیمی مدال پیش رفت اما با شکست برابر حریف کرهای خود در دیدار ردهبندی از کسب آن بازماند.
این بهترین عملکرد شمشیربازی ایران در ادوار مختلف المپیک به حساب میآید. البته در بازیهای ۲۰۲۰ توکیو هم علی پاکدامن تا مرحله یکچهارم نهایی پیش رفت اما نتوانست از آن بالا بیاید. در بخش تیمی هم، مجموع عملکرد ملیپوشان به گونهای نبود که ردهای بهتر از ششمی کسب شود.
بدینترتیب المپیک یک مدال به شمشیربازی ایران بدهکار است، جمله معروفی که پیمان فخری سرمربی تیم ملی اسلحه سابر بارها روی آن تأکید داشته است. فخری که در المپیکهای لندن، ریو و توکیو کنار شمشیربازان اعزامی ایران بود، برای بازیهای ۲۰۲۴ هم دوباره در راس تیم ملی ایران قرار گرفت.
این مربی در آغاز دور جدید همکاری با فدراسیون شمشیربازی با تیم ملی اسلحه سابر صاحب دو مدال نقره و برنز تیمی و انفرادی در رقابتهای قهرمانی آسیا شد و بسیار امیدوار است که در چهارمین حضور متوالی در المپیک بتواند شاگردانش را صاحب مدال این بازیها در رقابتهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس کند.
علی پاکدامن، محمد رهبری، محمد فتوحی و فرزاد باهرارسباران ترکیب چهار نفره تیم ملی اسلحه سابر را در المپیک ۲۰۲۴ پاریس تشکیل میدهند. این ترکیب با کنار رفتن مجتبی عابدینی و اضافه شد فرزادباهرارسباران، نسبت به بازیهای توکیو تغییر کرده است اما همچنان به قول اهالی شمشیربازی همچنان بوی مدال میدهد و شاید هم تاریخسازی کنند.
شمشیربازی ایران با این ترکیب در المپیک۲۰۲۰ شرکت کرد: مجتبی عابدینی، محمد رهبری، علی پاکدامن و محمد فتوحی
از پرنس پرشیا تا تیم ملی ایران
تاریخچه حضور شمشمیربازی ایران در ادوار مختلف بازیهای المپیک به این شرح است:
بازیهای ۱۹۰۰ فرانسه
* اعزام یک نماینده (پرنس)
بازیهای ۱۹۶۴ توکیو
* اعزام ۴ شمشیرباز
بازیهای ۱۹۷۲ مونیخ
* اعزام ۲ شمشیرباز
بازیهای ۱۹۷۶ مونترال
* اعزام ۱۳ شمشیرباز
بازیهای ۲۰۱۲ لندن
* اعزام یک شمشیرباز
بازیهای ۲۰۱۶ ریو
* اعزام ۲ شمشیرباز
بازیهای ۲۰۲۰ توکیو
* اعزام ۴ شمشیرباز با کسب اولین سهمیه تیمی
بازیهای ۲۰۲۴ پاریس
* اعزام ۴ شمشیرباز با کسب دومین سهمیه تیمی