جام ملت‌های اروپا در یورو ۲۰۲۴؛ از برد ژرمن‌ها تا مدعی‌های قهرمانی در ورزش‌کیو

جام ملت‌های اروپا در یورو ۲۰۲۴؛ از برد ژرمن‌ها تا مدعی‌های قهرمانی در ورزش‌کیو
نخست بررسی دو گروه A- B جام ملت‌های اروپا در یورو ۲۰۲۴؛ سپس دو گروه C-D جام ملت‌های اروپا در گزارش تحلیلی ویژه تارنمای تحلیلی‌- خبری ورزش کیو از جام ملت‌های اروپا را با هم بخوانیم: از برد ژرمن‌ها تا مدعی‌های قهرمانی

محسن عباسی‌فرد گزارشگر تارنمای تحلیلی‌- خبری ورزش کیو؛ نخست بررسی دو گروه A- B جام ملت‌های اروپا در یورو ۲۰۲۴؛ سپس دو گروه C-D در گزارش تحلیلی ویژه تارنمای تحلیلی‌- خبری ورزش کیو از جام ملت‌های اروپا را با هم بخوانیم: هرچند که یورو ۲۰۲۴ روز جمعه با دیدار آلمان مقابل اسکاتلند شروع شد و آلمان در همان گام نخست حریف خود را پنج بر یک شکست داد تا برای جام قهرمانی خط و نشان بکشد. ژرمن‌ها بعداز ۶۴ سال نیمه اول مسابقه افتتاحیه را با سه گل به پایان رساندند تا در شروع یک رکورد را به نام خود بزنند. آلمان با برد باشکوهی که مقابل اسکاتلند رقم زد، نشان داد که با انگیزه مضاعف برای فراموشی خاطرات منفی و یک پایان باشکوه می‌خواهد مسابقات را ادامه دهد و ژرمن‌ها با کسب هفت امتیاز به عنوان نخست گروه به مرحله یک‌هشتم نهایی جام ملت‌های اروپا صعود کردند. اما آلمانی‌ها به‌عنوان تیم میزبان این دوره، امید بسیار زیادی به پایان دادن به ناکامی چندین ساله و کسب جام دارند.

تیم‌های اسپانیا، سوئیس، انگلستان، فرانسه و دیگر تیم‌ها نیز عمدتاً به‌طور کامل برای رقابت در این تورنمنت آماده شده‌اند و همه‌چیز در این ابتدا خبر از یک یوروی جذاب می‌دهد. در هر حال شاگردان یولیان ناگلزمان قصد دارند در این دوره جام قهرمانی را تصاحب کنند و آن را در خانه نگه دارند. البته آنها در رقابت قهرمانی، رقبای قدرتمندی دارند که در گروه‌های دیگر چشم به جام دوخته‌اند که این سایر رقبایی که در معرفی دو گروه C و D، به معرفی آنها می‌پردازیم. آلمان در بازی سختی مقابل سوئیس تا دقایق  آخر و در دیداری نفس‌گیر به‌عنوان تیم اول صعود کردند تا روز شنبه نهم تیر مقابل دانمارک صف‌آرایی نماید و اما ژرمن‌ها در دو دوره اخیر یورو و دو دوره جام‌جهانی سابقه بدی از خود بر جای گذاشته و هیچ موفقیتی نداشته‌اند تا این که به کمک میزبانی و هواداران خوب خود توانستند با کسب هفت امتیاز به مرحله حذفی راه پیدا بکنند. آنها از یورو ۲۰۱۶ به این‌سو در هیچ مسابقه حذفی‌ای برنده نبوده‌اند و دو جام جهانی پیاپی را بدون کسب پیروزی به پایان برده‌اند. تبلیغ ۶۵متری آدیداس در ورودی مترو مونیخ با تصویری از مانوئل نویر، دروازه‌بان ملی‌پوش ژرمن‌ها و شعار تبلیغاتی آدیداس (می‌توانیم به چنگش بیاوریم)، همه را به یاد تبلیغ مشابهی از الیور کان در جام جهانی ۲۰۰۶ در بزرگراه‌های مونیخ انداخت که البته این بار زیر زمین انجام شده است. باید منتظر بمانیم و ببینیم برخلاف آن جام که آلمان در خانه به رتبه‌ای بهتر از سومی دست پیدا نکرد، این بار چه سرنوشتی برایش رقم خواهد خورد.

 

گروه A: میزبان و دیگر تیم‌های امیدوار:

آلمان: ژرمن‌ها که به‌عنوان تیم اول صعود کردند اما ژرمن‌ها در دو دوره اخیر یورو و دو دوره جام‌جهانی سابقه بدی از خود بر جای گذاشته و هیچ موفقیتی نداشته‌اند. آنها از یورو ۲۰۱۶ به این‌سو در هیچ مسابقه حذفی‌ای برنده نبوده‌اند و دو جام جهانی پیاپی را بدون کسب پیروزی به پایان برده‌اند. آلمانی‌ها این‌بار با تیم‌های مجارستان، سوئیس و اسکاتلند همگروه شده‌اند که برای یک تیم میزبان خیلی هم گروه ساده‌ای نیست. مشکل اینجاست که از ۴۰ سال پیش تاکنون هیچ کشور میزبانی قهرمان یورو نشده؛ حتی در دوره‌هایی که میزبانی‌ها مشترک بوده. آلمان فقط یک‌بار در سال ۱۹۷۴ از امتیاز میزبانی استفاده کرد و قهرمان جهان شد. آنها در میزبانی‌های بعدی‌شان در جام‌جهانی ۲۰۰۶ سوم شدند و در یورو ۱۹۸۸ هم راه به جایی نبردند.

سوئیس: برای ششمین بار است که در این رقابت‌ها شرکت می‌کنند و برای سومین بار پیاپی. آنها در دوره قبلی عملکرد خوبی داشتند و پیش از آن که در پنالتی‌ها توسط اسپانیا حذف شوند، فرانسه را در همین ضربات حذف کرده بودند. سوئیس و فرانسه تنها تیم‌های اروپایی هستند که در هر پنج دوره اخیر یورو یا جام‌جهانی، دور گروهی را با موفقیت پشت‌سر گذاشته و به مرحله‌ حذفی صعود کرده‌اند و این بار هم تا لحاظات آخر خوب جنگیدند ولی در وقت پایانی کم‌آوردند و به تساوی رضایت دادند تا به عنوان تیم دوم صعودشان از این گروه قطعی کردند و به مصاف ایتالیا در روز سنبه نهم تیر سال‌جری بروند.

مجارستان: آنها در هشت بازی رقابت‌های انتخابی یورو بدون باخت بودند (پنج برد و سه تساوی)؛ نتیجه‌ای که بعد از جام‌جهانی ۱۹۷۴ برای این کشور بی‌سابقه بود. در دوره قبلی یورو، مجارها در گروه مرگ بودند و با مصدومیت سوبوسلای نتوانستند توفیق چندانی کسب کنند. مجارها برای صعود کار راحتی ندارند اما به وضوح وضعیت تیمی‌شان نسبت به دوره قبلی یورو بهتر شده است اما در خاک ژرمن‌ها نتوانستند صعود کنند و به بوداپست برگشتند تا در خانه خود ادامه بازی‌ها را دنبال نمایند.

اسکاتلند: این چهارمین بار است که اسکاتلندی‌ها در این مسابقات شرکت می‌کنند. آنها هرگز رنگ مرحله حذفی را ندیده‌اند. تیم استیو کلارک در دور انتخابی پایین‌تر از اسپانیا جواز یورو را به دست آورد و نروژ پرستاره را حذف کرد. آنها اسپانیا را هم دو بر صفر شکست دادند. هرچند از سوی دیگر اما اوضاع برای اسکاتلند اصلاً تعریفی ندارد. این تیم که تا به حال به مرحله حذفی یورو نرسیده، بار دیگر زیر سایه حذف زودهنگام قرار گرفت. این شکست سنگین و تفاضل گل منفی به این معنی است که احتمالاً یک پیروزی و یک شکست در دو مسابقه آینده هم برای صعود شاگردان استفن کلارک کافی نخواهد بود.بازی‌های اسکاتلند برابر سوئیس و مجارستان احتمالاً نقش مهمی در تعیین تیم دوم صعودکننده از گروه را خواهد داشت.

گروهB : گروه مرگ

گروه مرگ یعنی اسپانیا و ایتالیا. جدال ماتادورها و لاجوردی‌ها قهرمانان سابق اروپا در کنار کرواسی‌ای قرار گرفته‌اند که در جام‌جهانی ۲۰۲۲ سوم شد. در این گروه فقط آلبانی است که به‌ نظر می‌رسد شانسی برای صعود ندارد. تیم‌های این گروه در صورت صعود به مرحله حذفی مدعی حضور در مراحل بالاتر خواهند بود.

اسپانیا : گروه مرگ یعنی اسپانیا و ایتالیا. ماتادورها قهرمانان سابق اروپا در کنار کرواسی‌ای قرار گرفته‌اند که در جام‌جهانی ۲۰۲۲ سوم شد. در این گروه فقط آلبانی است که به‌ نظر می‌رسد شانسی برای صعود نداشت. اسپانیا باید به‌طور منظم به محوطه جریمه حریف خود راه پیدا کند. ۵۰ گل آخر آنها در یورو همگی از داخل محوطه جریمه به ثمر رسیده است. آخرین گلی که آنها از بیرون محوطه جریمه زدند، به ۲۴ سال پیش برمی‌گردد، ضربه‌ای که رائول در مرحله گروهی یورو ۲۰۰۰ به اسلوونی زد. قهرمان سه دوره اروپا نخستین بازی‌اش را مقابل کرواسی انجام می‌دهد که بازی سختی است. شاید موضوع نگران‌کننده برای آنها دو شکستی باشد که در یورو ۲۰۱۶ مقابل کرواسی و ایتالیا داشته‌اند. ماتادورها فقط سال ۲۰۰۴ از مرحله گروهی صعود نکردند اما این دوره از همان ابتدا گام محکم برداشتند و به عنوان تیم مدعی قهرمانی با کسب ۹ امتیاز به مرحله یک‌هشتم نهایی با اقتدار صعود کرد تا روز یکشنبه رودر رو گرجستان قرا گیرد. هرچند تیم‌ اسپانیا و ایتالیا  این گروه به مرحله حذفی مدعی حضور در مراحل بالاتر خواهند بود.

ایتالیا: لاجوردی‌ها در دوره قبلی یورو قهرمان شدند اما در دو جام‌جهانی قبل و بعد از آن غایب بودند. با رفتن مانچینی و آمدن اسپالتی، تیم تغییرات زیادی نداشته، فقط لوکاتلی خط خورده است. آنها در بازی دوستانه با ترکیه نشان دادند شباهتی به تیم جذاب اسپالتی (ناپولی) که قهرمان سری ‌آ شد، ندارند. مدافع عنوان قهرمانی راه سختی برای دفاع از عنوان خود دارد. در واقع تنها اسپانیا یک‌بار توانسته از قهرمانی خود در دوره بعدی دفاع کند. اسپالتی یازدهمین سرمربی ایتالیا در یورو خواهد بود و این تیم هرگز مربی خارجی نداشته است. در صورت قهرمانی، ایتالیا در کنار آلمان به بیشترین عناوین در تورنمنت‌های بین‌المللی بین کشورهای اروپایی می‌رسد. لاجوردی‌ها ۶ جام (چهار جام‌جهانی‌ و دو قهرمانی اروپا) دارند و می‌توانند در صورت عملی کردن ماموریت غیرممکن در آلمان به تیم میزبان برسند ولی به عنوان تیم دوم در مرحله یک‌هشتم نهایی جام ملت‌های اروپا صعود کردند تا تقابل سختی با تیم سوئیس داشته باشند.

هر چند که لاجوردی‌ها در یورو ۲۰۲۴ زورشان به ماتادورها نرسید؛ اما ادامه نمایش‌های ناامیدکننده انگلستان جای بحثت دارد. اما در ادامه مسابقات یورو ۲۰۲۴، مدعی عنوان قهرمانی در نمایشی ضعیف مغلوب اسپانیا شد تا ماتادورها هم بعداز آلمان صعود خود را به مرحله بعدی قطعی کردند. در مسابقات روز هفتم رقابت‌های فوتبال یورو ۲۰۲۴ (پنجشنبه ۳۱ خرداد) جام ملت‌های اروپا با دیدار دو تیم اسلوونی و صربستان آغاز شد. در حالی‌که بیشتر پیش‌بینی‌ها حاکی از این بود که صرب‌ها کار راحتی در مقابل حریف خود خواهند داشت این اسلوونی بود که از همان ابتدا توپ و میدان را در دست گرفت. با این حال نیمه نخست مسابقه بدون گل مساوی به پایان رسید. در ۴۵ دقیقه دوم سفیدپوشان اسلوونی توانستند در دقیقه ۶۹ دروازه حریف خود را باز کنند. در ادامه بازی تلاش‌های قرمز پوشان صربستان بی‌نتیجه دنبال می‌شد. در حالی که به نظر می‌رسد بازی با همان یک گل در حال پایان است، صرب‌ها موفق شدند با ضربه سر زیبای لوکا یوویچ مهاجم باشگاه میلان ایتالیا در دقیقه ۹۵ بازی را به تساوی بکشانند.

در دیگر بازی این گروه دو تیم انگلستان و دانمارک به مصاف یکدیگر رفتند. انگلیسی‌ها که در دیدار نخست خود نمایش چشم‌نوازی ارائه نکرده بودند در این دیدار حتی از آن هم بدتر بودند. سه‌شیرها ابتدا در دقیقه ۱۸ توسط هری کین به گل رسیدند اما دانمارک خیلی زود و در دقیقه گل تساوی را وارد دروازه حریف کرد.

۴۵ دقیقه نیمه نخست با همان نتیجه تساوی ۱-۱ به پایان رسید. در نیمه دوم در حالی که انتظار می‌رفت شاگردان گرت ساوت گیت برای پیروزی به آب و آتش بزنند بازی نه چندان جالبی از سوی سفیدپوشان مشاهده شد و حتی در در دقایقی از بازی دانمارکی‌ها می‌توانستند به گل پیروزی هم دست یابند. در نهایت این بازی با تساوی ۱-۱ به پایان رسید تا انگلیس با وجود نمایش‌های نه چندان قابل توجه تا اندازه زیادی مسیر صعود به مرحله بعد را طی کرده باشد. بعد از این تساوی طرفداران فوتبال در انگلستان انتقادات زیادی نسبت به عملکرد این تیم مطرح و خواستار ایجاد تغییرات در تاکتیک‌های این تیم در مسابقات بعدی شدند.

با این نتایج و در پایان روز دوم بازی‌های این گروه، انگلستان با ۴ امتیاز صدرنشین است و دو تیم اسلوونی و دانمارک با ۲ امتیاز دوم و سوم هستند. همچنین صربستان هم با ۱ امتیاز در قعر جدول حضور دارد اما پیروزی در بازی پایانی مقابل دانمارک می‌تواند این تیم را راهی دور بعدی نماید. به این ترتیب هر چهار تیم این گروه برای صعود به مرحله یک هشتم نهایی بخت دارند.

در آخرین بازی پنجشنبه شب دو تیم مدعی عنوان قهرمانی یعنی اسپانیا و ایتالیا به مصاف یکدیگر رفتند. این دو تیم آخرین بار در بازی‌های یورو در مرحله نیمه نهایی دوره قبل با یکدیگر مسابقه داده بودند که در آن مسابقه ایتالیا در ضربات پنالتی توانسته بود حریف خود را شکست دهد. اما این بار ایتالیا هیچ نشانی از تیم دور قبل نداشت و از همان ابتدا تحت فشار شدید حملات بازیکنان اسپانیا قرار گرفت. با وجود موقعیت‌های ماتادورها نیمه نخست بدون گل مساوی به پایان رسید. در نیمه دوم با حملات فراوان اسپانیا بالاخره آنها توانستند در دقیقه ۵۵ روی اشتباه کالافیوری مدافع ایتالیا که به اشتباه دروازه خودی را باز کرد به گل برسند. در ادامه بازی لاجوردی‌پوشان حتی توان نزدیک شدن به دروازه اسپانیا را هم نداشتند و این اسپانیا بود که باز هم موقعیت‌های دیگری را روی دروازه حریف ایجاد کرد. آتزوری باید خوشحال باشد که جی جی دوناروما درون دروازه این تیم بود در غیر این صورت آنها احتمالا با نتیجه سنگین‌تری بازی را به حریف خود واگذار می‌کردند. در نهایت مسابقه با نتیجه ۱-۰ به سود اسپانیا به پایان رسید اما فاصله دو تیم در این دیدار حتما بیش از ۱ گل بود. با این نتیجه حالا اسپانیا با ۶ امتیاز صعود خود به مرحله بعدی را قطعی کرده و ایتالیا با ۳ امتیاز در رده دوم قرار دارد. همچنین آلبانی و کرواسی هم با ۱ امتیاز سوم و چهارم هستند. در شب پایانی بازی‌های این گروه اسپانیا با آلبانی دیدار می‌کند و ایتالیا و کراسی در دیدار مرگ و زندگی با یکدیگر برای صعود خواهند جنگیدند تا ین که ایتالیا به سختی به مرحله حذفی یک‌هشتم نهایی صعود کرد.

کرواسی: کروات‌ها در ۵۰ درصد دوره‌هایی که در جام‌جهانی (سه بار از ۶ دوره) حضور داشته‌اند به نیمه‌نهایی رسیده‌اند اما هنوز در ۶ دوره حضور در یورو طعم رسیدن به جمع چهار تیم نهایی را نچشیده‌اند. زلاتکو دالیچ، نخستین سرمربی‌ای خواهد بود که کرواسی را در چهار تورنمنت مهم متوالی هدایت می‌کند. حضور آنها در این گروه، گروه مرگ را تشکیل داد هرچند دو تیم نامدار ماتادورها و لاجوردی‌ها در این گروه اجازه ندادند که این بار کراوت‌ها به فکر مرحله حذفی باشند تا راهی دیار خود کردند و اما خداحافظی کرواسی و نسل طلایی‌اش با یورو ۲۰۲۴؛ پسران باتجربه دالیچ به دنبال میخ برای آویزان کردن کفش‌هاست.

آخرین بازی گروه B یورو ۲۰۲۴ به دراماتیک‌ترین شکل ممکن برای ایتالیا و تراژیک‌ترین حالت برای مردان کروات به پایان رسید. لوکا مودریچ و یارانش در آستانه حذف از جام قرار گرفتند و فقط معجزه می‌تواند آنها را در جام نگه دارد. معجزه‌هایی که باید در بازی‌های گروه‌های دیگری رخ دهد.

در لایپزیش، دیدار حساس کرواسی و ایتالیا با نتیجه یک – یک پایان یافت. در دقایق ابتدایی ایتالیا فرصت‌های خوبی خلق کرد که با درخشش دومینیک لیواکوویچ راهی به دروازه کرواسی پیدا نکرد. به تدریج کروات‌‌ها هم از لاک دفاعی بیرون آمدند، اما از موقعیت‌های‌شان بهره‌ای نگرفتند تا تساوی بدون‌ گل نتیجه پایانی این نیمه باشد. دقیقه ۵۴ بعد از این که با استفاده از VAR برای کرواسی پنالتی اعلام شد، این پنالتی را لوکا مودریچ هدر داد. جانلوئیجی دوناروما پنالتی مودریچ را مهار کرد، اما یک دقیقه بعد خود مودریچ گلزنی کرد و بلیزرها را پیش انداخت. لوچانو اسپالتی که چیزی برای از دست دادن نداشت، با تعویض‌های تهاجمی سعی کرد از شکست رها شود، چراکه سوم شدن برای آتزوری ریسک بزرگی برای صعود به همراه داشت و ممکن بود شرایط را در دور بعد سخت کند.کرواسی برای ماندگاری در یورو ۲۰۲۴، به نتایج بازی‌های باقی‌مانده مرحله گروهی احتیاج دارد. در صورت تحقق نتایج زیر در گروه C وF، تیم زلاتکو دالیچ یکی از عجیب‌ترین صعودهای تاریخ فوتبال را تجربه خواهد کرد. اول پیروزی انگلیس مقابل اسلوونی با اختلاف حداقل سه گل که این اتفاق رخ نداد و نتیجه این بازی با تساوی بدون گل همراه شد،‌ دوم پیروزی دانمارک مقابل صربستان که این بازی هم کرواسی را یاری نکرد و با نتیجه مساوی بدون گل تمام شد،‌ سوم پیروزی ترکیه مقابل چک و در نهایت پیروزی پرتغال مقابل گرجستان که دو بازی آخر روز گذشته برگزار شدند. در روزی که لوکا مودریچ ثانیه‌هایی پس از خراب کردن ضربه پنالتی موفق به گلزنی شده بود و می‌توانست بار دیگر ناجی کرواسی شود، ماتیا زاکانی در دقیقه ۹۸ بالاخره برای مدافع عنوان قهرمانی گل زد و ایتالیا را به مراحل حذفی یورو ۲۰۲۴ رساند. شاگردان اسپالتی برای صعود به عنوان تیم دوم تنها به یک امتیاز احتیاج داشتند و پس از تجربه دیداری فشرده مقابل اسپانیا به سختی و در واپسین لحظات بازی به هدف خود رسیدند. آخرین بازیکنان نسل طلایی کرواسی نیز به شکلی اندوهگین، از یورو ۲۰۲۴ و احتمالا تیم ملی کناره‌گیری می‌کنند. پسرانی که بعد از کرواسی ۱۹۹۸ دوباره توانسته بودند با هدایت زلاتکو دالیچ در سطح اول فوتبال اروپا و جهان خوش بدرخشند و اولین فینال جام جهانی را تجربه کنند حالا شاید کم‌کم به دنبال یک میخ روی دیوار بگردند تا کفش‌های‌شان را آویزان کنند.مودریچ و هم‌نسلانش با همراهی جوان‌هایی که به تیم اضافه شده بودند در جام جهانی ۲۰۲۲ هم خوش درخشیدند و با پیروزی مقابل شگفتی‌ساز جام یعنی مراکش به مقام سوم جهان دست یافتند. نسلی که به رهبری مودریچ و با همراهی ستارگانی چون راکیتیچ، ربیچ، مانژوکیچ، ورسالیکو و سایر نفراتی که تحت هدایت زلاتکو دالیچ پیراهن کرواسی را به تن می‌کردند، کاری کردند که باد به شکل مطلوبی به پرچم کشورشان بوزد. کروات‌ها در دیدار با آلبانی و ایتالیا، طی دقایق ۹۵ و ۹۸، دو پیروزی را از دست دادند. تیمی که متشکل از بازیکنانی با میانگین سنی بالاتر بود، شاید تاوان همین مساله و خستگی ساق‌های پسران بالغ اما خسته دالیچ را با باز شدن دروازه‌اش در دقایق پایانی بازی پس داد. آنها در بازی اول جام هم مقابل اسپانیا متحمل شکست سه بر صفر شدند. با اینکه کرواسی بد هم بازی نمی‌کرد، توان هجومی محدود و عدم انسجام دفاعی‌اش در بازی با ماتادورها مشهود بود. اگر معجزه‌ای رخ ندهد کرواسی از یورو ۲۰۲۴ کنار خواهد رفت تا پس از چند تورنمنت خوب متوالی، ماجراجویی‌های بزرگ پسران دالیچ متوقف شود. سرمربی کرواسی، پس از بازی از عصبانیت منفجر شد و از اینکه داور هلندی دنی ماکلی هشت دقیقه وقت تلف شده اعلام کرد، گلایه داشت. در واقع گل تساوی زاکانی در دقیقه ۹۸ به ثمر رسید تا کرواسی تقریباً از یورو ۲۰۲۴ حذف شود. دالیچ عنوان کرد:«ما کشور کوچکی هستیم با یک فدراسیون کوچک. هشت دقیقه زمان تلف شده طبیعی نبود و این قطعا در نتیجه پایانی تأثیر داشت. نمی‌دانم داور آن هشت دقیقه را از کجا آورد؟ پنج سال است که درباره رفتار یوفا و فیفا صحبت می‌کنم، اما هیچ‌کس به حرف من گوش نداده است. من مضحکه خاص و عام شدم. بازی نمی‌توانست هشت دقیقه زمان تلف شده داشته باشد. چند خطا و وقفه در بازی برای جبران هشت دقیقه وجود داشت؟» سرمربی کروات سپس ترجیح داد بیشتر در مورد داور صحبت نکند. دالیچ خوب می‌دانست که این‌ها بهانه خوبی نمی‌شود. مقابل آلبانی همه‌چیز در دستان خودشان بود و همین‌طور برابر ایتالیا. آنها دو پنالتی داشتند و هر دو را از دست دادند تا خداحافظی تلخی با یورو ۲۰۲۴ داشته باشند.

آلبانی: آنها در گروه مرگ کم‌ترین ‌شانس‌ را برای صعود دارشتند. این تیم به‌عنوان صدرنشین بلیت سفر به آلمان را به‌دست آورد. آلبانی در گروه مقدماتی یورو ۲۰۲۴ بالاتر از جمهوری چک و لهستان صدرنشین شد و جاسر اسانی در این امر بیشترین کمک را کرد، زیرا بیش از هر بازیکن دیگر آلبانی در مسابقات مقدماتی روی گل‌های تیمش تأثیر داشت و راهی کشورشان شدند.

 

گروه خسته‌کننده C:

انگلیس: سه‌شیرها مدعی‌تر از قبل؛ سه‌شیرها هرگز در یورو و جام ملت‌ها توفیقی به‌دست نیاورده‌اند. آنها دوره قبلی در خانه خودشان چیزی نمانده بود به جام برسند اما در نهایت ضیافت پنالتی‌ها را به ایتالیا واگذار کردند. انگلیس حتی بالاتر از فرانسه و پرتغال، پرستاره‌ترین تیم این رقابت‌هاست. انگلیس از ۱۸ بازی اخیر خود در مسابقات قهرمانی اروپا تنها یکی را در وقت معمول و اضافه باخته (۱۰ برد و هفت تساوی) و تنها شکست آنها در مرحله یک‌هشتم نهایی سال ۲۰۱۶ زیر نظر روی هاجسون و مقابل ایسلند بود. همین شکست، جمعه‌شب گذشته در دیداری دوستانه مقابل ایسلند تکرار شد. انگلیس در دور انتخابی با ۶ امتیاز اختلاف بالاتر از ایتالیا صعود کرد و این هشتمین صعود متوالی آنها به یک تورنمنت بزرگ بود. شاگردان ساوت‌گیت اگر از شر بدشانسی‌های متوالی‌شان خلاص شوند، یکی از اصلی‌ترین مدعیان جام در کنار فرانسه قدرتمند، آلمان میزبان و مدافع عنوان قهرمانی یعنی ایتالیا خواهند بود.

دانمارک: دانمارک از زمان قهرمانی یورو در سال ۱۹۹۲، فقط در دو نوبت به مرحله حذفی مسابقات رسیده است؛ مرحله یک‌چهارم نهایی سال ۲۰۰۴ و نیمه‌نهایی سال ۲۰۲۰. دانمارکی‌ها در صدر گروه مقدماتی خود قرار گرفتند و در هر پنج بازی خانگی پیروز شدند. بازی‌های دانمارک در اروپا معمولاً پرگل می‌شود. در ۳۳ بازی دانمارک در مسابقات قهرمانی اروپا به‌طور متوسط ۲.۷۹ گل (۴۲ گل زده و ۵۰ گل خورده) رد و بدل شده است و این تیم بین ۱۲ تیمی که بیش از ۲۰ بازی در این رقابت‌ها انجام داده‌اند، بالاترین میانگین گل را دارد. از حالا می‌توان بازی‌های دانمارک در یورو ۲۰۲۴ را هم جذاب پیش‌بینی کرد.

صربستان: این نخستین حضور آنها در مسابقات قهرمانی اروپا به‌عنوان یک کشور مستقل خواهد بود. آنها در پنج دوره قبلی با نام یوگسلاوی در این رقابت‌ها شرکت کرده بودند. صربستان با میتروویچ و ولاهوویچ تیم گلزنی است. آنها در هر هشت مسابقه دور مقدماتی گل زدند. دراگان استویکوویچ، سرمربی تیم، بیشترین بازی را در بین هر بازیکن صربستانی در مسابقات قهرمانی اروپا داشته. باید ببینیم او به عنوان سرمربی چه عملکردی را ثبت خواهد کرد؟

اسلوونی: آنها هرگز در مسابقات قهرمانی اروپا پیروز نشده‌اند و تنها حضورشان در این تورنمنت، در یورو ۲۰۰۰ بود که در مرحله گروهی دو تساوی و یک باخت داشتند، ازجمله تساوی سه-سه مقابل یوگسلاوی. اسلوونی با مربیگری ماتیاژ کک در مقدماتی خوش درخشید و هفت بازی را برد و ۲۲ امتیاز کسب کرد که رکوردی برای این تیم است. آنها در گروه H پس از دانمارک با تفاضل گل دوم شدند. در مرحله گروهی یورو هم یک بار دیگر با دانمارک هم‌گروه شدند. اگر این بار بتوانند در جدول بالاتر از دانمارک قرار بگیرند، شاید شگفتی بزرگ را با صعود از گروه c رقم بزنند.

سه‌شیرها هرگز در یورو و جام ملت‌ها توفیقی به‌دست نیاورده‌اند. شاگردان ساوت‌گیت اگر از شر بدشانسی‌های متوالی‌شان خلاص شوند، یکی از اصلی‌ترین مدعیان جام در کنار فرانسه قدرتمند، آلمان میزبان و مدافع عنوان قهرمانی یعنی ایتالیا خواهند بود.

گروهD : گروه مرگ از نوع دوم:

فرانسه: ابررایانه اپتا، شانسی ۱۹.۱ درصدی برای قهرمانی خروس‌ها در رقابت‌های یورو ۲۰۲۴ قائل است. نسل طلایی فعلی فرانسه در سه‌بار حضور در چهار تورنمنت مهم اخیر، به فینال رسیده‌اند و قهرمان جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه هستند. شاگردان دیدیه دشان، شانس بالایی برای رسیدن به یک فینال دیگر دارند و از این حیث، فقط شاید انگلیس شانسی مشابه آنها داشته باشد. خروس‌ها در گروهی که هلند و لهستان هم در آن حضور دارند، دست بالا را دارند اما بعید نیست که در همین مرحله گروهی با مشکل مواجه شوند. فرانسوی‌ها در مصاف‌های رودررو مقابل تک‌تک هم‌گروهی‌های‌شان، رکوردهای بهتری را در اختیار دارند. کیلیان امباپه ستاره آنها که بالاخره راهی مادرید شد تا پیراهن رئال را بپوشد، در مرحله مقدماتی این رقابت‌ها حیرت‌انگیز ظاهر شد و با زدن ۹ گل و پنج پاس گل عملکرد فوق‌العاده‌ای داشت و امید اول فرانسه برای درخشش در این جام است.

هلند: لاله‌های نارنجی تجربه قهرمانی در یورو در خاک آلمان را دارند و این تورنمنت برای‌شان یک نوستالژی ویژه است. در آخرین دوره‌ای که آلمان میزبانی یورو را در سال ۱۹۸۸ بر عهده داشت، هلند توانست در بازی فینال، شوروی را شکست دهد و یکی از معدود فینال‌های موفقش را تجربه کند. آنها وضعیت خوبی دارند. اما شاید قائل شدن شانس قهرمانی برای‌شان کمی زیاده‌روی باشد. مصدومیت‌های متوالی هافبک‌های هلند کمی وضعیت میانه میدان‌شان را نگران‌کننده کرده است. با وجود ویرجیل در خط دفاع، هلندی‌ها رهبری خط دفاع‌شان را بیمه کرده‌اند اما سال‌هاست مهاجمانی شبیه به نیستلروی و فن‌پرسی ندارند که کار را برای‌شان در بیاورد.

اتریش: در حال حاضر هدایت تیم ملی اتریش بر عهده رالف رانگنیک است. فوتبال موردعلاقه رانگینک، پرس کردن تیم حریف از جلو، به شکلی تهاجمی و پرانرژی است. انتظار می‌رود که دو تیم اتریش و لهستان برای عنوان سومی گروه با هم رقابت کنند. دو تیم برای صعود از گروه شانس برابری دارند و باید مقابل فرانسه یا هلند امتیاز کسب کنند تا شانس‌شان حفظ شود. از آنجا که چهار تیم از بین بهترین تیم‌های سوم گروه‌ها، به دور بعد راه خواهند یافت، قرار گرفتن در رده سوم جدول گروهی با امتیاز مناسب هم امر مهمی خواهد بود.

لهستان: تیم ملی لهستان بعداز غلبه بر ولز در ضربات پنالتی در بازی پلی‌آف، راهی یورو ۲۰۲۴ شد. آنها همیشه عملکرد خوبی در مسابقات مقدماتی یورو داشته‌اند و یکی از هشت کشوری هستند که در هر پنج دوره اخیر یورو حضور داشتند. اما عملکردشان در رقابت‌های یورو چنگی به دل نزده و در ۱۴ بازی اخیرشان در این تورنمنت، فقط به دو برد رسیده‌اند. این احتمالاً آخرین تورنمنت مهم برای لهستانی‌هاست که روبرت لواندوفسکی، بهترین گلزن تاریخ تیم‌شان را در اختیار خواهند داشت. بازی این تیم در مرحله گروهی مقابل اتریش، احتمالا نقشی تعیین‌کننده در سرنوشت هر یک از دو تیم خواهد داشت.

سه تیم در گروه C با اعمال شاقه به مرحله حذفی صعود کردند و در گروه D، اتریش با صدرنشینی بالاتر از فرانسه و هلند، همه را غافلگیر کرد.

فرانسه و انگلیس به‌عنوان مدعیان اصلی یورو ۲۰۲۴ همچنان به ناامید کردن هواداران‌شان ادامه می‌دهند و صربستان به‌عنوان یک تیم پرمهره هم نتوانست انتظارات را به‌خوبی برآورده کند. اتریش به‌عنوان یک پدیده، با صدرنشینی در گروهی دشوار حالا به سمت آسان‌تر جدول رفته و رویای پیشروی تا بالاترین مراحل را در سر می‌پروراند.
اتریش ۳-۲ هلند؛ لشکرکشی پروفسور ادامه دارد

گل زیبای مارسل زابیتسر، طی بازی هیجان‌انگیز، با کنترل و اعتماد به نفس تیم رالف رانگنیک با ۳ گل، صدرنشینی ناباورانه اتریش را در گروه D به همراه داشت. باید باور داشت برخورد اتریشی‌ها با هر تیمی در مرحله یک‌هشتم نهایی دردسرساز خواهد بود. جابه‌جایی‌های ناگهانی در گروه‌های آشفته تغییرات زیادی ایجاد کرده است و اتریش شاید تیمی باشد که انگلیس ناخواسته باید با آن‌ها به مقابله بپردازد. بار دیگر همگی متعجب مانده‌ایم، حقیقت امر این است؛ چگونه سرمربی سابق منچستریونایتد چنین تیم منسجمی ساخته است، با اسب‌هایی قدرتمند و جذاب. این برای رالف رانگنیک خوب و برای اتریش فوق‌العاده است، و برای هر کسی که برخورد با آن‌ها را ساده بگیرد مشکل‌ساز خواهد بود. با رسیدن به یورو ۲۴، هیچ تضمینی برای اتریش وجود نداشت که اصلاً در گروهی شامل فرانسه و هلند و لهستان پیشرفتی داشته باشند. خوب، این واقعاً چشمگیر است و ارتقای آن‌ها قابل‌ستایش: اتریش در صدر گروه D نشست! این مسابقه‌ای بود که در آن شاهد آسیب‌پذیری‌های اتریشی بودیم، اما درعین‌حال مسابقه‌ای بود که خیلی چیزها را به نمایش گذاشت. آنها نارنجی‌پوشان را تحت‌فشار قرار دادند، با سرعت هجوم می‌بردند، و مهم‌تر از هر چیز، پس ازآنکه دو بار برتری هود را از دست دادند شجاعت واکنش سریع را داشتند! در واقع، با وجود تمام پیچ‌وتاب‌هایی که در بازی وجود داشت، وقتی‌که هلندی‌ها برای جبران عقب‌ماندگی بعد از ۱-۰ و ۲-۱ و سپس قبل از گل زیبا و پیروزی‌بخش مارسل زابیتسر تلاش می‌کردند، تیم رونالد کومان، مربی هلند، تنها ۲۲ دقیقه در طول بازی با اتریش برابر بود و هرگز برای یک ثانیه نفسی به راحت نکشید.
گل کودی خاکپو به اتریش

کومان روزی شبیه کابوس داشت که با پاسخ او به عملکرد نسبتاً کند و بی‌اثر در تساوی با فرانسه شروع شد. او سه تغییر در تیم ایجاد کرد؛ لوتشارل خیرترویدا، جوی فیرمان و مالن وارد بازی شدند و ژاوی سیمونز نیز در میان بازیکنانی بود که کنار گذاشته شدند. برای نشان دادن چگونگی انجام این تغییرات، فیرمان پس از ۳۵ دقیقه جای خود را به سیمونز داد و دونیل مالن، مهاجم بروسیا دورتموند پس از گل به دروازه خودی در دقیقه ششم، نیمه اول را به‌راستی در جهنم گذراند. هر دو تیم به همراه فرانسه به‌دور بعد صعود کردند، اما اگر اتریش هنوز در دیدارهای حذفی احنمالاً بار دیگر ما را سورپرایز و متعجب خواهد کرد و به لشکرکشی ادامه خواهد داد، لاله‌های نه‌چندان جفت‌وجور هلندی هنوز ابراز وجود نکرده‌اند.

فرانسه ۱-۱ لهستان؛ کانال تلویزیون را حتماً عوض کنید!

عملکرد فرانسه در مرحله گروهی متزلزل و ناامیدکننده بود. بعد از پیروزی مقابل اتریش با گل‌به‌خودی و تساوی بدون گل مقابل هلند، خروس‌ها به تساوی ناامیدکننده‌ای مقابل لهستان تن دادند تا با دوم شدن در گروه اتریش، هلند و لهستان به سمت سخت‌تر جدول مرحله حذفی بروند. در این دیدار، فرانسه با وجود مالکیت بر توپ و میدان و خلق ۲.۳ xG همچنان تیم زهرداری در خط حمله نبودند. عثمان دمبله و بردلی بارکولا در کناره‌های زمین نتوانستند مثل پاری سن ژرمن دفاع حریف را ویران کنند و کیلیان امباپه که با گلزنی از روی نقطه پنالتی، اولین گلش را در مسابقات یورو دشت کرد نیز نتوانست آن تأثیرگذاری همیشگی را داشته باشد. بلاک دفاعی لهستان، به‌خوبی فکر پوشش حرکات امباپه از عرض سمت چپ به‌سوی مرکز را کرده بود و فرصت شوت‌زنی را به او نمی‌داد. امباپه مجبور می‌شد توپ را به سمت راست بفرستد و از آن سو هم موفقیتی حاصل نمی‌شد.
کیلیان امباپه – لوکاژ اسکروپسکی
لوکاژ اسکروپسکی سد محکم لهستانی‌ها برای گلزنی فرانسه

دیگر نکته منفی نگران‌کننده درباره خط حمله تیم ملی فرانسه این است که آن‌ها در سه بازی مرحله گروهی هرگز نتوانسته‌اند در جریان بازی به گل برسند و این برای تیمی که مدعی شماره یک قهرمانی یورو خوانده می‌شود، حقیقتا آماری فاجعه‌بار است. البته فرانسه غیر از آنتوان گریزمانِ افت کرده، هیچ هافبک خلاقی در ترکیبش نمی‌بیند؛ انگولو کانته و اورلین شوامنی که هافبک‌های تخریبی هستند، عملکرد ضعیفی در حمله داشتند و آدریان رابیو خلاف بازی گذشته، عملکردش صفر مطلق بود. فرانسه می‌توانست به دفاع خوب خود امیدوار باشند اما دایو اوپامکانو مثل دورانش در بایرن مونیخ بازهم اشتباهی تأثیرگذار داشت و پنالتی‌ای که داد، پای روبرت لواندوفسکی را به گلزنی باز کرد. البته لواندوفسکی خوش‌شانس بود که با وجود ضربه اول بدش، منیان پایش از خط دروازه جدا شده بود.

دیدیه دشان، سرمربی فرانسه پس از بازی با هلند در واکنش به انتقادات گفته بود:

همه آزادند نظرشان را بگویند، اما اگر مردم بازی‌های ما را دوست ندارند، کانال را تلویزیون را عوض کنند. اما پس از بازی غیرقابل قبول برابر لهستان، دیدیه دشان از موضع نگاه بالا به پایینش عقب‌نشینی کرد: این انتقاد که چرا نمی توانیم گل بزنیم را قبول دارم اما گروه ما واقعاً سخت بود و حالا به استراحت نیاز داریم. امیدوارم شما روزنامه‌نگاران هم مرخصی بگیرید و مثل ما کمی استراحت کنید. از آن سو، لهستان بازنده‌ای سربلند در این گروه بود. با وجود این‌که پیش‌بینی می‌شد عقاب‌ها در این گروه از پیش‌باخته و حذف شده باشند، آن‌ها در هرسه بازی مبارزه‌ای پایاپای با حریفان داشتند و تک امتیازی که مقابل فرانسه کسب کردند، باعث می‌شود آن‌ها بدترین تیم جام نشوند. انسجام دفاعی لهستان به‌خصوص مقابل فرانسه قابل ستایش بود و لواندوفسکی و رفقا وداعی آبرومندانه با این تورنمنت داشتند. حالا فرانسه که هوادارانش را حسابی نگران کرده، تاوان دوم شدن در گروه را با حضور در سمت سخت جدول خواهد داد و در صورت عبور از مرحله یک‌چهارم نهایی، غولی چون پرتغال که تیمی آماده‌تر است را در انتظار خود می‌بیند. اگر فرانسه در مرحله حذفی رویکردش را عوض نکند، هواداران آبی‌ها باید به جای عوض کردن کانال تلویزیون، آن را خاموش کنند!
صدرنشینی اتریش در گروه فرانسه و هلند
صربستان ۰-۰ دانمارک؛ تساوی بد و بدتر

صربستان با ۷ میلیون نفر جمعیت طی سال‌های اخیر همواره تیم مقتدری در مسابقات مقدماتی بوده اما در تورنمنت‌های اصلی، زورش به رقبا نمی‌رسد. تساوی برابر اسلوونی و باخت برابر انگلیس به این معنا بود که صربستان برای صعود به مرحله بعدی باید دانمارک را می‌برد اما روند و آمار بازی به ما می‌گوید صربستان تلاش کافی برای صعود و استحقاق حضور در مرحله بعدی را نداشت و همین اتفاق هم افتاد. صربستان گروهی متشکل از چند تک‌ستاره در ترکیبش است اما به‌هیچ‌وجه آن‌ها را نمی‌توان یک «تیم» نامید. سرگی میلینکوویچ ساویچ، دوشان ولاهوویچ و الکساندر میتروویچ همگی بازیکنانی باکیفیت و قابل اتکا هستند اما به دلیل نبود هارمونی و هماهنگی مناسب در قالب یک تیم و متوازن نبودن بازیکنان در پست‌های مختلف، طبیعتا آن‌ها نمی‌توانند درخشش همیشگی را داشته باشند. به‌همین خاطر است که همیشه تاکید می‌شود فوتبال یک ورزش تیمی است، نه انفرادی.
الکساندر میتروویچ
صحنه مشکوک بازی صربستان و دانمارک و سرنگونی میتروویچ در محوطه جریمه

از آن طرف دانمارک که همچون جام جهانی ۲۰۲۲ در خط حمله تیم بی‌دندانی بوده، با بخت و اقبال و به لطف ضعف رقبا به مرحله بعدی رسید. سه تساوی و تنها ۲ گل زده و خورده باعث شد وایکینگ‌ها با شرایطی جالب و خاص رهسپار مرحله حذفی شوند. تساوی امتیازات، بازی رودررو، تفاضل گل و گل‌های زده و خورده دانمارک و اسلوونی به این معنا بود که کار به شمارش کارت زرد کشیده شد. با تساوی عجیب در این مورد، یوفا ملاک را جایگاه دو تیم در مرحله مقدماتی قرار داد که دانمارک بالاتر از اسلوونی قرار گرفت و حالا باید با آلمان مصاف دهد.

دانمارک از نظر سرعت گردش توپ و ریتم بازی، از باکیفیت‌های جام بوده اما در زمینه موقعیت‌سازی به‌خصوص در دو بازی اخیر، نتوانسته‌اند امیدوارکننده ظاهر شوند و قطعا بازی سختی مقابل آلمان در یک‌هشتم نهایی خواهند داشت.
صعود انگلیس، دانمارک و اسلوونی به مرحله یک‌هشتم
انگلیس ۰-۰ اسلوونی؛ شورش هواداران علیه ساوتگیت

بعداز دو نمایشِ زشت و بزدلانه مقابل صربستان و دانمارک، گرت ساوتگیت قول داده بود انگلیس در ادامه یورو خودش را نوسازی می‌کند اما عملکرد آن‌ها مقابل اسلوونی اگر نگوییم بدتر بود، بهتر هم نبود. خلاف جام جهانی ۲۰۱۰ که آن تیم متزلزل فابیو کاپلو توانست اسلوونی را با تک گل جرمن دفو شکست دهد، این بار انگلیس ساوتگیت مقابل تیم منسجم اسلوونی حتی نتوانست موقعیت گل مهمی بسازد. چه با دیدن بازی و چه با دیدن آمار می‌توانید به‌سادگی متوجه شوید که تمام مهره‌های تهاجمی انگلیس، از فودن و بلینگام و ساکا گرفته تا هری کین، هیچ‌یک حتی یک دهم عملکردشان در فوتبال باشگاهی را هم نمی‌توانند ارائه دهند و از بازیکنان نیمکت ذخیره هم کار خاصی برنمی‌آید.

گرت ساوتگیت پس از بازی دانمارک از جانشین نداشتن کلوین فیلیپس گلایه کرده بود اما به‌نظر می‌رسد انگلیس واقعا برای یافتن بازیکنی مناسب برای زوج دکلن رایس در محور دوگانه خط هافبک واقعاً مشکل دارد؛ نه ترنت الکساندر آرنولد، نه کانر گلگر و نه کوبی مینو نتوانسته‌اند به عملکرد خط هافبک انگلیس کمکی کنند. با این‌وجود، عملکرد بلینگام هیچ توجیهی ندارد؛ او نه‌تنها مشارکت خاصی در سکانس‌های تهاجمی ندارد، بلکه در بازی گم می‌شود. همه این‌ها باعث شده هواداران انگلیس، به درستی علیه ساوتگیت شورش کنند.
جود بلینگام
چهره واقعی انگلیس در این جام

از آن سو اسلوونی با سیستم ۲-۲-۴ خطی خود تیمی مستحکم و منظم بوده است؛ آدام گنژدا با عملکرد خوبش در خط هافبک، عنوان بهترین بازیکن زمین را کسب کرد و با بردن چنین دوئل زمینی و هوایی، نقش مهمی در خنثی‌سازی تحرکات تهاجمی انگلیس داشت. همان‌طور که بالاتر اشاره شد، اسلوونی در تساوی امتیازاتش با دانمارک خیلی خوش‌شانس نبود اما صعود آن‌ها به مرحله حذفی قطعی است و برای اولین بار در تاریخ به مرحله یک‌هشتم نهایی یک تورنمنت بزرگ می‌رسد؛ مشخصاً آن‌ها تیمی شایسته‌تر از صربستان بودند و استحقاق رقابت در مرحله حذفی یورو ۲۰۲۴ را دارند. این برای کشوری با ۲ میلیون جمعیت، خیلی هم بد نیست.

 

نویسنده

تصویر محسن عباسی فرد

محسن عباسی فرد

با 27 سال در عرصه روزنامه‌نگاری به عنوان سردبیر، مدیر تحریریه، دبیر سرویس و گزارشگر و خبرنگار و عضو فدراسيون جهانی و بين‌المللي روزنامه‌نگاران و نویسندگان (Ifj)، (AIPS) و(FISU) و عضو صندوق اعتباري حمايت از نويسندگان، روزنامه نگاران و هنرمندان ايران و عضو انجمن صنفی روزنامه‌نگاران تهران

اشتراک گذاری در شبکه های مجازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *