محسن عباسیفرد سردبیر تارنمای تحلیلی- خبری ورزش کیو؛ خداحافظ شهر نور و سلام به شهر فرشتهها؛ آتش المپیک ۲۰۲۴ پاریس خاموش شد.
المپیک ۲۰۲۴ پاریس با برپایی آئین اختتامیه رسماً در شهر نور به پایان رسید. مراسمی که برخلاف افتتاحیه توانست نظر موافق را به خود جلب کند و بدون حاشیه به سرانجام برسد. پرونده المپیک پاریس با تمام اتفاقات عجیب، رکوردشکنیها، فراز و نشیبها و اشکها و لبخندهایش بسته شد و با پایان المپیک پاریس، حالا آمریکاییها خود را آماده میزبانی از ورزشکارانی میکنند که یا رویای حضور در المپیک را دارند و یا به فکر حضور دوباره و کسب نتیجهای بهتر در این رقابتها هستند. لسآنجلس پیش از این در سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۸۴ میزبان المپیک بوده و قرار است برای سومینبار این رویداد را میزبانی کند تا ورزشکاران از امروز برای دوره سیوچهارم این بازیها در سال ۲۰۲۸ میلادی برنامهریزی کنند و آماده شوند. دورهای که آمریکا در شهر لسآنجلس میزبان آن است و از شهر نور خداحافظی نمایند تا سلام به شهر فرشتهها کنند و تام کروز هم با فرودی دیدنی از سقف ورزشگاه «استاد دو فرانس» محل برگزاری اختتامیه پایین آمد و پرچم المپیک را با نمایشی دیدنی برای کشورش برد.
همچنین یکی از اتفاقات جالب مراسم اختتامه پخش سرود ملی یونان به عنوان مبتکر بازیهای المپیک در ۲۸۰۰ سال قبل بود در ورزشگاه بود که پرچم این کشور به اهتزاز درآمد و مورد تجلیل قرار گرفت.
قهرمانی زیر سایه بسکتبال زنان
آمریکا هم با برد آخری که در بسکتبال زنان مقابل فرانسه آورد، بالاتر از چین ایستاد تا به عنوان قهرمان المپیک پاریس آماده میزبانی از این رویداد در سال ۲۰۲۸ شود. قهرمانی آمریکا برای چهارمین دوره متوالی و هفدهمینبار در مجموع، با ۴۰ مدال طلا، ۴۴ نقره و ۴۲ برنز به دست آمد که این یعنی ورزشکاران این کشور ۱۲۶بار روی سکو رفتند. این در حالی است که چین نیز ۴۰ مدال طلا کسب کرده بود اما به دلیل تعداد کمتر مدال نقره در جایگاه پایینتر ایستاد و یک بار دیگر آمریکا را بالاتر از خود به عنوان قهرمان المپیک نظاره کرد. هرچند کاروان ایران هم در این رقابتها موفق شد سه مدال طلا، ۶ نقره و سه برنز کسب کند تا در مجموع رتبه بیستویکم را به دست بیاورد و پس از چین، ژاپن، استرالیا، کرهجنوبی و ازبکستان در رتبه ششم موفقترین کاروانهای آسیایی قرار بگیرد. جالب است بدانید در بازیهای پاریس ۳۲۹ مجموعه مدال در ۳۲ رشته ورزشی اهدا شد. در مجموع ۲۰۶ کاروان ورزشی در این دوره از بازیها حضور داشتند و ۹۱ کاروان موفق به کسب مدال شدند.
پنج رشته جدید در بازیهای لسآنجلس
به رسم هر دوره المپیک، میزبان این بازیها میتواند رشتههایی جدید را به رقابتها وارد کند. همانطور که ژاپنیها در المپیک ۲۰۲۰ توکیو رشتههای کاراته، اسکیتبرد، سنگنوردی، موجسواری و بیسبال و سافتبال را وارد رقابتها کردند و فرانسویها تصمیم گرفتند در میزبانی خود رقابتهای برکینگ دنس را برگزار کنند. حالا در دوره جدید این بازیها چند رشته ورزشی دیگر جایی در رقابتها نخواهند داشت و رشتههای جدید پا به میدان رقابت میگذارند. مثلاً برکینگ دنس که انتقادات زیادی هم به برگزاری آن وجود داشت، از المپیک حذف میشود.
گفته میشود در المپیک سیوچهارم قرار است پنج رشته به بازیهای المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس اضافه شود که از این پنج رشته، سه ورزش سابقه حضور در المپیک را دارند و درواقع به میدان المپیک بر میگردند. این پنج رشته ورزشی عبارتند از بیسبال/ سافتبال، کریکت، چوگان، فلگ فوتبال و اسکواش.
بیسبال و سافتبال رشتهای که پیش از این در بازیهای المپیک حضور داشته و بعد از ۱۲ سال در المپیک توکیو به عرصه رقابتها بازگشت. این رشته جایی در بازیهای پاریس نداشت اما در آمریکا طرفداران بسیاری دارد و به نظر میرسد یکی از پرهیجانترین رقابتهای دوره بعدی المپیک باشد.
آخرین حضور کریکت در المپیک اما به بیش از یک قرن گذشته بر میگردد. این رشته آخرین بار در المپیک ۱۹۰۰ پاریس حضور داشت که درواقع دومین دوره برگزاری این رقابتها به حساب میآید. کریکت یکی از ورزشهای پرطرفدار در سطح جهان و به ویژه در آسیا و اقیانوسیه است و بازگشتش به المپیک بعد از بیش از صدسال میتواند ماندگار و جالب توجه باشد.
چوگان هم از رشتههایی است که سالها بخشی از بازیهای المپیک بوده اما از آخرین حضورش در این بازیها سالهای زیادی میگذرد. چوگان در المپیکها ۱۹۰۴ سنت لوئیس، ۱۹۰۸ لندن، ۱۹۲۸ آمستردام، ۱۹۳۲ لسآنجلس و ۱۹۴۸ لندن حضور داشته باشد.
فلگ فوتبال و اسکواش اما رشتههایی هستند که برای نخستینبار در المپیک ۲۰۲۸ معرفی میشوند. فلگ فوتبال یک نوع فوتبال آمریکایی است که بدون تکل بازی میشود که نشانه دیگری از فرهنگ ورزش آمریکاست. اسکواش هم یک رشته راکتی و نسبتاً جدید است که قرار است در قلب آمریکا در بزرگترین آوردگاه ورزشی دنیا حضور داشته باشد. البته ابداع اسکواش به سال ۱۸۳۰ بر میگردد اما ضابطهمند شدن آن سالهای زیادی طول کشید. در واقع فدراسیون بینالمللی اسکواش در سال ۱۹۶۷ با شرکت هفت کشور تأسیس شد و در سال ۱۹۹۲ نام آن به فدراسیون جهانی اسکواش (WSF) تغییر کرد.
طبق اعلام توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک، این ورزشهای جدید رویکرد فرهنگی و ورزشی کمیته بینالمللی المپیک را تأیید میکنند:«انتخاب این پنج ورزش جدید مطابق با فرهنگ ورزش آمریکاست و ورزشهای نمادین آمریکایی را به جهانیان نشان میدهد که در عین حال ورزشهای بینالمللی را به ایالاتمتحده میآورد.»
پیش به سوی لسآنجلس
حالا آمریکاییها خود را آماده میزبانی از ورزشکارانی میکنند که یا رویای حضور در المپیک را دارند و یا به فکر حضور دوباره و کسب نتیجهای بهتر در این رقابتها هستند. قطعاً در ورزش ایران هم این قاعده حکمفرماست. در المپیک ۲۰۲۴ پاریس که بخش عظیمی از کاروان ۴۰ نفره ایران را جوانهای دهه هشتادی تشکیل میدادند و دست به کارهای بزرگی زدند، از حالا به فکر تکرار حضور در المپیک ۲۰۲۸ و کسب نتیجهای بهتر در لسآنجلس هستند. کسانی مثل مهدی الفتی در ژیمناستیک که هم با کسب سهمیهاش تاریخساز شد و هم به فینال المپیک ۲۰۲۴ پاریس رسید یا رضا علیپور سریعترین مرد عمودی ایران که تا پای سکوی المپیک رفت اما در نهایت سهمی از مدالهای پاریس نداشت.
همچنین دیگر شگفتیسازان کاروان از جمله مبینا فلاح که نخستین برد تیراندازی با کمان ایران در المپیک را به دست آورد، جوانهای آیندهدار تکواندو که با صددرصد موفقیت به کارشان پایان دادند یا جوانهای کشتیگیر ازجمله رحمان عموزاد و امیرعلی آذرپیرا که از رسیدن به طلای المپیک بازماندند.
طبیعتاً ورزشکاران سایر رشتهها هم برای المپیک بعدی تلاش خواهند کرد. در مجموع باید دید برنامه کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش و فدراسیون برای دوره بعدی چیست. دولت مسعود پزشکیان رئیس جمهور جدید ایران در ابتدای راه است و مسئولان جدید ورزش کشور باید هرچه سریعتر به جمعبندی دقیق درباره برنامه المپیک بعدی برسند.
لسآنجلس پیش از این در سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۸۴ میزبان المپیک بوده و قرار است برای سومینبار این رویداد را برگزار کند.