محسن عباسیفرد گزارشگر تارنمای تحلیلی- خبری ورزش کیو؛ چند نکته از تقابل تیم ملی مقابل امارات؛ «باشو»، مرد شکستناپذیر!
بعداز برد اقتصادی تیمملی ایران مقابل قرقیزستان که صدای تماشاگران حاضر در ورزشگاه را هم در آورد، یک برد دلچسب برابر امارات تنها چیزی بود که میتوانست باعث شود چشمها روی گذشته بسته شود و تنها به آینده نگاه کرد. کاری که ژنرال و پسرانش به خوبی انجام دادند و توانستند با ادامه روند پیروزیهای خود مقابل امارات، اتفاقات بازی با قرقیزستان را به دست فراموشی بسپارند. یوزپلنگهای ایران در هفته دوم دور سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ در قاره آسیا، امارات را با تکگل مهدی قایدی در خانهاش شکست دادند و حالا باانگیزهتر از همیشه به ادامه مسیر میاندیشند.
آمار شیرین مقابل امارات
تیمملی ایران با بردی که برابر امارات به دست آورد، توانست رکوردهای جذاب خود مقابل این حریف را ادامه دهد و آنان را بهبود ببخشد. تیمملی ایران برای هفتمین بازی پیاپی توانست امارات را شکست دهد و این تیم را که در هفته اول کامبکی دیدنی مقابل قطر داشت، به نخستین شکست خود برساند. در بین تمام حریفان تیمملی ایران، امارات یکی از محبوبترینهاست. چراکه این تیم در ۲۰ رویارویی اخیر با ایران ۱۶ با طعم تلخ شکست را چشیده و اینبار هم حرفی برای گفتن نداشتند. ایران همچنین برای هفدهمینبار موفق شد دروازهاش را مقابل امارات بسته نگه دارد. تیمملی البته رکوردهای بهتری مقابل تیمهای دیگر دارد. ۹ برد متوالی مقابل هنگکنگ و هشت پیروزی پیاپی برابر پاکستان که از آخرین تقابل دو تیم ۳۰ سال میگذرد، آمار بهتر فوتبال ایران مقابل رقباست. حالا فوتبال ایران این فرصت را دارد که برابر امارات و هنگکنگ در جدالهای پیش رو آمار خود را بهبود بخشد.
۲۰ برد از ۲۵ بازی ژنرال در تیمملی
این دیدار یک آمار شخصی هم برای سرمربی تیم ملی داشت. پس از جام جهانی ۲۰۲۲ و در دومین تجربه حضور روی نیمکت تیمملی، تقابل با امارات بیستوپنجمین تجربه حضور امیر قلعهنویی روی نیمکت ایران بود که او را به بیستمین برد خود رساند. امارات، کنیا، افغانستان، قرقیزستان (دوبار)، ازبکستان، بلغارستان، آنگولا، اردن، قطر، هنگکنگ (سهبار)، فلسطین، ژاپن، ترکمنستان (دوبار)، بورکینافاسو و اندونزی (یکبار)، تیمهایی بودند که در این ۲۵ بازی مقابل ایران شکست خوردهاند. بدونشک ژنرال هم برای بهبود آمار شخصی خود روی نیمکت تیمملی، تلاش خواهد کرد.
فاصله امن با رقبا
با پایان هفته دوم مرحله سوم انتخابی جامجهانی، تنها سه تیم ایران، ژاپن و ازبکستان موفق شدند امتیازات کامل را در سه گروه از آن خود کنند. به این ترتیب تیم ملی ایران به ترتیب با امارات و قطر سه و پنج امتیاز فاصله دارد که یک فاصله امن با این دو رقیب به حساب میآید؛ چراکه دو تیم نخست هر گروه به جامجهانی ۲۰۲۶ صعود میکنند و ملیپوشان کشورمان میتوانند با آرامش خاطر بیشتری مسیر را ادامه دهند. شاگردان امیر قلعهنویی البته به دلیل گلزده کمتر نسبت به ازبکستان در رتبه دوم گروه خود قرار گرفتند ولی آنچه که اهمیت دارد، این است که آنان لازم نیست استرس نزدیک بودن رقابت با تیمهای سوم و چهارم را به جان بخرند. از طرفی تیمملی برای دومین بازی متوالی موفق به کلینشیت شد و این خود ارزش زیادی در مسیر جامجهانی دارد.
قایدی و آمار شگفتانگیزش
در بازی ایران و امارات، بدونشک مهدی قایدی ستاره زمین بود. کسی که تنها گل بازی را روی یک توپگیری دیدنی از مدافع امارات به ثمر رساند و سه امتیاز شیرین را به حساب تیمملی واریز کرد. قایدی البته قبل از گلزنیاش هم دروازه میزبان را باز کرده بود که به دلیل آفساید رد شد. با توجه به اینکه قایدی یکی از بهترین بازیکنان حاضر در لیگ امارات است و شناخت خوبی از اماراتیها دارد، پیشبینی میشد که او تأثیر ویژهای در این دیدار داشته باشد. ستاره بوشهری مقابل امارات مثل هر بازی که از سوی امیر قلعهنویی فرصت بازی میگرفت، نهایت استفاده را از هر موقعیتی برد. البته قایدی مقابل قرقیزستان در زمین چمنی که برای همه بازیکنان دردسرساز شده بود، نتوانست آنطور که باید و شاید ظاهر شود و عملکرد خوبی نداشت. او اما مقابل امارات کولاک به پا کرد و بارها در سمت چپ از سد مدافع مقابل خود گذشت و در نهایت روی پیگیری و تکنیکش، زننده گلی سه امتیازی بود.
قایدی در پنج مسابقه اخیر خود که امیر قلعهنویی روی نیمکت تیمملی نشسته، دو گل به ترکمنستان زده و دو پاس گل برابر ترکمنستان و هنگکنگ ارسال کرده تا به یکی از بازیکنان محبوب و مورد اعتماد ژنرال تبدیل شود. مهدی در ۲۰ بازی اخیر باشگاهی و ملیاش مجموعا ۱۰ گل زده و هشت پاس گل ارسال کرده و این یعنی ۱۸ اثرگذاری مستقیم روی گلها. آماری قابل ستایش برای بازیکنی که میتوانست در اروپا پا به توپ شود اما فعلا در حال درخشش در اتحاد کلباست. شاید این ورژن ترسناک ستاره ۲۵ ساله ایران، او را راهی لیگهای معتبر دنیا کند.
نکته جالب درباره «باشو» اینکه از زمانی که او برای تیمملی به میدان میرود، هر زمان که در ترکیب تیم ملی بوده، بدون شکست مستطیل سبز را ترک کرده است. در ۲۱ بازی که او برای تیمملی انجام داده، ۱۹ پیروزی و دو تساوی به دست آمده که یک رکورد شگفتانگیز به حساب میآید. او همچنین در این مدت هشت گل هم برای ایران به ثمر رسانده تا عملکرد خوب خود را کامل کند. با عملکردی که قایدی از خود نشان داده، به احتمال بسیار زیاد در تمام مسابقات مرحله مقدماتی جام جهانی به میدان خواهد رفت. او با ادامه این روند میتواند در صدر جدول شکستناپذیرترین بازیکنان تیم ملی باقی بماند. ناگفته نماند با پایان دور دوم این پیکارها، صفحه رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا اقدام به انتشار تصویری از برترینهای این مرحله از مسابقات کرد که نام مهدی قایدی هم در میان این نفرات دیده میشود.
مهدی طارمی و سردارآزمون؛ پسران خوب امیر
درست است که مقابل امارات سردار آزمون و مهدی طارمی موفق نشدند گلی به ثمر برسانند اما این دو بازیکن ایران روزهای خوبی را در تیم امیر قلعهنویی سپری کردهاند و آماری شگفتانگیز را به ثبت رساندهاند. از زمانی که قلعهنویی هدایت تیم ملی را برعهده گرفته، شاگردانش به گلزنی عادت کردهاند. در واقع تنها بازی که تیم امیر قلعهنویی در آن موفق نشد دروازه رقبا را باز کند، هفته ششم دور قبلی انتخابی جامجهانی مقابل ازبکستان بود که بازی با نتیجه تساوی بدون گل به پایان رسید. ایران حتی در بازی مقابل قطر در نیمهنهایی جام ملتهای آسیا که تنها شکست امیر قلعهنویی را رقم زد، دو بار دروازه این تیم را باز کردند.
نتیجه این دیدگاه، ثبت آمار ۶۴ گل در ۲۵ بازی در زمان سرمربیگری قلعهنویی است. یعنی به طور میانگین تیمملی در هر بازی بیش از ۲.۵ گل به ثمر رسانده است. در این بین مهدی طارمی با ۲۰ گل زده بیشترین سهم را به نام خود ثبت کرده و پس از او سردار آزمون با ۱۲ گل در رده دوم قرار دارد تا مجموع گلهای همین دو مهاجم با تمام گلهایی که دیگر بازیکنان تیمملی زدهاند، برابری کند. دو بازیکنی که برای رده دوم بهترین گلزن تیمملی ایران تلاش میکنند و در بازیهای پیش رو هم جایگاه ویژهای در تفکرات ژنرال خواهند داشت.
وقت دیدن نیمه پر لیوان است
با اینکه تیم ملی توانست در خانه امارات به پیروزی برسد و بازی خوبی هم انجام بدهد، اما این تیم به ویژه در نیمه دوم فرصتهای زیادی را از دست داد که باعث شد استرس راه خود را به تیم باز کند. با این حال اگر بخواهیم تقابل با امارات را در یک کفه ترازو بگذاریم و بازی با قرقیزستان را در کفه دیگر، باید گفت که وقت دیدن نیمه پر لیوان است. ایران برخلاف بازی با قرقیزستان، مقابل امارات فرصتهای پرشماری به وجود آورد؛ موقعیتهایی که نتیجه آنالیز دقیق حریف و استفاده از دفاع آسیبپذیر آنان بود. در این بازی مهدی طارمی، سردار آزمون، مهدی قایدی، علیرضا جهانبخش و علی قلیزاده شانسهای خوبی برای گلزنی داشتند که از روی ارسال از جناحین، حرکات ترکیبی، استفاده از فضای پشت مدافعان امارات و… به دست آمد. فرصتهایی که در نهایت راهی به چارچوب امارات نداشت تا بازی با برد یک بر صفر ایران به پایان برسد. شاید هدر رفتن این موقعیتها در این بازی آنقدر موضوع قابل بحثی نباشد، اما در بازیهای بزرگتر ممکن است دردسرساز شود و حسرت را برای تیم ملی به همراه بیاورد.
ازبکستان، رقیب سخت پاییزی
تیمملی ایران در دیدار بعدی خود، روز نوزدهم مهرماه میزبان تیمملی ازبکستان است. حریفی که بالاتر از ایران در صدر گروه A مسابقات قرار گرفته و کافی است دستشان را دراز کنند تا صعود به جامجهانی را لمس کنند. ازبکستان در حالی باید به ایران بیاید که حریف آسانی نیست. آنان در ۱۸ دیدار اخیر شکستناپذیر بودهاند و فرم بینظیری از خود به اجرا گذاشتند. آخرین باری که ازبکها طعم شکست را چشیدند، در دیدار دوستانه مقابل تیمملی آمریکا در سال ۲۰۲۳ بوده است. به این ترتیب در میان تیمهای آسیایی، آنان تنها کشوری هستند که بیش از ۱۰ بازی شکست نخوردهاند. ایران و ازبکستان در هفته ششم دور قبلی انتخابی جامجهانی به تساوی بدون گل رسیدند و در بازی نوزدهم مهر برای برد به زمین میآیند.